Izvor:
18.12.2019 u 15:06
0

DVA BRATA KOJA SU PREVARILA NBA LIGU: Zarađivali milione godinama ne radeći ništa!

NBA liga je odavno najkvalitetnije košarkaško takmičenje na svetu, ali se od starta 21. veka nametnula kao možda najprofitabilniji šampionat na planeti.

Televizijska prava, marketing, ulaznice, akcije kluba, novac od NBA lige i svi ostali slojevi čine jednu veliku finansijsku tortu koja kad se podeli na 30 parčadi (koliko ima NBA klubova) može sve podjednako dobro da zasiti.

Ipak, tu je i 31. klub, za koga mnogi verovatno nisu ni čuli, a koji se nalazi na budžetu NBA organizacije, ali i još četiri kluba koja nastupaju u ovoj ligi.

Davne 1976. godine SAD je imala dve košarkaške lige – ABA (American Basketball Association) i NBA (National Basketball Association) čijim je spajanjem nastalo jedno takmičenje, sa drugačijim košarkaškim pravilima. To je, naravno, NBA liga koja se danas sa podjednakim žarom prati kako u Los Anđelesu i Njujorku, tako i u Beogradu, Parizu, Istanbulu, Fošanu, Nagoji, ili Buenos Airesu.

Prilikom spajanja dve lige u jedno veće takmičenje NBA liga je prihvatila da dopusti učešće za još četiri tima iz već pomenute ABA lige. Problem je nastao kada je za četiri „vajld-karte“ konkurisalo šest timova. Prođu u novo, integralno takmičenje dobili su Denver Nagetsi, Indijana Pejsers, San Antonio Spars i Bruklin Nets kao poslednji osvajači ABA lige.


PROČITAJTE I NAJVAŽNIJE VESTI

ČUVAJTE DŽEP U 2021. Ovo je 7 novih kazni koje vas čekaju

OTVORENA DEONICA SURČIN-OBRENOVAC Kompletiran "Miloš Veliki"

ZORANA MIHAJLOVIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Otvaranje autoputa Surčin-Obrenovac je veliki uspeh! (VIDEO, FOTO)

IVICA DAČIĆ NA HAPPY TV: Problem deportovane dece neće se rešiti preko noći! (VIDEO, FOTO)

AMERIČKA DEA NE ZNA KO JE TITO Srpski kartel krijumčara kokaina u Peruu jači od El Čapa


Kratkih rukava su ostali Kentaki Koronelsi Sent Luis Spirits, pa je NBA rešila da ponudi određenu finansijsku nadoknadu na ime pretrpljene štete i odustajanju od igranja košarke na profesionalnom nivou. Vlasnik tima iz Kentakija Džon Braun je na ime ove odštete bez presedana u američkim sportskim krugovima zaradio 3,3 miliona dolara, ali su vlasnici tima iz Sent Luisa pokazali vrhunsko pregovaračko umeće i njuh za pare.

Ozi i Danijel Silna su ljudi koji beru finansijsku dobit od NBA organizacije i dan-danas, zato što su prepoznali koliko veliku moć može da stekne nova košarkaška liga.

Naime, Danijel i Ozi Silna su prihvatili ponudu od NBA lige u iznosu od tri miliona „zelembaća“ kako se ekipa Sent Luis Spiritsa više ne bi takmičila pod okriljem profesionalne košarkaške lige u SAD, ali su tražili i sedminu novca za televizijska prava od četiri tima koji su promovisani u NBA (Denver, San Antonio, Bruklin i Indijana). Kvaka je bila u tome što dužina isplate nije bila ograničena na određeni vremenski period, pa je to značilo da bi ova dva finansijska maga mogli da primaju novac dokle je vek trajanja NBA lige!

2019. godine prosečna NBA franšiza vredela je oko 1,9 milijardi dolara, što je skok od osam puta u odnosu na period početkom 2000-ih godina. Ako imamo u vidu da je za TV prava iz sezone u sezonu izdvajan sve veći novac, onda ne bi trebalo da nas ostavi u čudu podatak da su Danijel i Ozi Silna do 2008. godine zaradili čak 186 miliona dolara ne radeći apsolutno ništa, a da se ta cifra do kraja 2015. godine povećala na 255 miliona dolara.

NBA liga i četiri kluba koja su slala novac u Sent Luis svih ovih godina ulagali su velike napore da ospore valjanost potpisanog ugovora iz 1976. godine na sudu, ali su njihovi pravnički timovi bili nemoćni da pronađu rupu u zakonu. Nakon dugotrajnih sudskih postupaka, braća iz Sent Luisa rešili su da se nagode sa NBA ligom i prime nadoknadu od 500 miliona dolara kako više ne bi potraživali novac od TV prava. Oni i njihova rodbina će ta sredstva dobijati u narednim godinama.

Danijel i Ozi Silna su debelo naplatili izbacivanje Sent Luisa iz NBA lige, pa su u proseku svake sezone beležili 14,5 miliona dolara prihoda, iako njihov tim za 40 godina nije odigrao ni sekunde na parketima širom Amerike. Ovakav finansijski performans i umeće pregovaranja definitivno će ostati primer koji će se ponavljati svima da i najveće korporacije i organizacije na svetu nisu nedodirljive.

Plod srećnih okolnosti, ili vrhunsko vizionarstvo? Sada je to sve manje bitno, Danijel i Ozi Silna su se obogatili i obezbedili naredne tri generacije ne radeći ništa. Čitava NBA liga je naučila lekciju.

b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter