Izvor: happybsc
06.02.2024 u 11:35
0

FOTO LEGENDA NEPREPOZNATLJIV: Novakovog idola krišom slikali dok izlazi iz kafića ,mnogi ne mogu da poveruju kako izgleda

Malo je igrača koji su imali veći uticaj na tenis od Pita Samprasa. Ovaj osvajač 14 grend slem titula je postavio standarde koje su godinama jurili i na kraju prestigli članovi "Velike trojke".

Sampras danas izgleda dramatično drugačije nego u doba igračkih dana što je svakako očekivano. Počeo je da gubi nešto više kose, što je očekivano u skladu sa godinama.

On je bio idol Novaka Đokovića, a Srbin ga je upoznao tek tokom 2011. godine. O tom prvom susretu je često govorio.

„Ovo je prvi put da sam lično upoznao Pita i imao priliku da pričam sa njim. Ovo je jedna od mojih omiljenih slika i ima posebno mesto u mojoj kolekciji. Pit je bio moj idol još od malih nogu. Tada sam sanjao da i ja jednog dana podignem vimbldonski pehar kao i on… Ko zna, možda mi se jednom ostvari taj dečački san! Radim na tome“, govorio je Novak.

Pogledajte i kako danas izgleda legendarni teniser kog su paparaci uslikali krišom.

Sampras je pre tri meseca čuo užasne vesti jer je objavljeno da njegova supruga Bridžit boluje od raka jajnika.

„Kao što znate, veoma sam tiha i povučena osoba. Međutim, poslednjih godinu dana je bilo veoma teško i izazovno za mene i moju porodicu i odlučio sam da podelim sa vama šta se to dešava. Prethodnog decembra, moja supruga Bridžit je dijagnostikovana sa zloćudnim kancerom jajnika. Od tada, prošla je veliku operaciju, hemoterapije i nastavlja da se bori. Teško je gledati nekoga koga voliš kako prolazi kroz izazov kakav je ovaj. Međutim, kada vidim da se naši sinovi bore da joj pomognu, to je nešto neverovatno. Kada gledam kako Bridžit nastavlja da bude sjajna majka i supruga kroz sve što se dešava, sve to za mene predstavlja inspiraciju. Naučio sam da je teško dobiti podršku kada je ovo nešto o čemu se teško govori. Sa tim rečeno, zatražiću samo vaše lepe reči i molitve za našu porodicu i Bridžit koja se bori da se oporavi u potpunosti. Hvala“, napisao je Sampras.

Ko je Pit Sampras?

Bio je istovremeno i stub i zid. Bio je najbolji u generaciji i dugo figurirao kao najbolji ikada. Stub američkog tenisa i nesavladiv ponekad kao onaj teniski zid momak iz Kalifornije grčkih korena stigao je do neverovantih visina, a onda je ispalo da je samo bio najava zlatne teniske ere.

„Kako sam se bližio rekordu Roda Lejvera, kada sam imao devet ili deset titula, u štampi je sve više počelo da se piše o tome. Želeo sam da oborim rekord po broju grend slem titula i pričao sam dosta o tome. Prilika da karijeru završim sa najvećim brojem trofeja sa četiri najbitnija turnira mi je bila vrlo važna“, otkrio je Sampras koji je karijeru završio sa čak 14 grend slem titula.

Dugo se mislilo da će taj rekord biti dugo na snazi, a onda se pojavila „Velika trojka“ koju je upravo on inspirisao. Kada je Rodžer Federer oborio njegov rekord Sampras je bio na tribinama Vimbldona, a onda je sa Rafaelom Nadalom i Novakom Đokovićem to podigao na nivo 20+. Španac i Srbin još uvek nisu rekli poslednju reč u tenisu, ali jesu otkrili kako je sve počelo.

U slučaju Đokovića je Sampras bio ključna figura, ključni uzor od koga je počela ljubav prema tenisu. Upravo, finale Vimbldona u kom je gledao Samprasa je probudilo volju Novaku da zaigra tenis onim prvim roze reketom sa snimka. Kako se to često kaže, ostalo je istorija… Samo što je istorija i dalje u nastajanju, a kako će se tek strane okončati zna samo srpski as.

Za sada znamo za početak koji je Novak više puta isticao, pa je jednom otkrio i da je bio nervozan kada je prvi put upoznao svog teniskog idola.

„Inspirisao me da počnem da igram tenis na malom mestu na planini u Srbiji gde su moji roditelji držali restoran. Gledao sam Samprasa kako osvaja turnir i zamolio dedu da mi kupi reket. Samo igranje ovde je bilo veliko, kamoli osvajanje. Sa svakim dolaskom mi igranje ovde sve više znači. Zahvalan sam što sam tu sa peharom“, rekao je Đoković posle osvajanja Vimbldona prošle godine. Uvek je znao kako bi trebalo da se ponaša prema teniskom velikanu koji je svojim pristupom promenio pristup igri.

Ti meni serdare, ja tebi vojvodo

Objavljen je i deo razgovora Novaka Đokovića i Pita Samprasa, koji su bili sagovornici bivšeg tenisera Tima Henmana

Britanac je pitao Samprasa koji deo iz Novakove igre bi voleo da je imao u svom „arsenalu“.

„Mogu li da pogađam?“, ubacio se Đoković, ali ga je Sampras preduhitrio:

„Želim tvoj ritern! Daj mi taj ritern posle servisa“, rekao je proslavljeni američki as.

„Svi me pitaju sa kime bih se mučio da igram danas… To bi bio Novak, zbog njegovog riterna. Pored Andrea Agasija sam uvek mogao da prođem, birao sam tačke, ali sa Novakom bi to bilo teško, zbog njegovih protezanja“, objasnio je Sampras i dodao da bi uzeo i Novakovu brzinu.

„Ja bih menjao svoju brzinu i ritern za tvoj servis i volej igru. To bih birao umesto svog riterna i brzine. Bilo bi sjajno gledati naš duel“, poručio je Đoković.

Unikatna pojava i pravoslavlje

Sampras je bio zaista jedinstvena teniska pojava po onome što je uradio. Uspeo je šest godina zaredom da završi na prvom mestu na planeti (od 1993. do 1998. godine) što je rekord open ere. „Pistol Pit“ je postao njegov nadimak zbog ubitačnog servisa kojima je lomio rivale, a karijeru je završio sa 64 titula, od toga 14 na grend slem turnirima, što je bio apsolutni rekord u tom trenutku.

Grk je proveo 286 sedmica na vrhu ATP liste i po tome je treći u istoriji tenisa. Tokom odrastanja u porodici grčkih migranata je stalno išao na službu nedelju u pravoslavnu crkvu, a sa tri godine je otkrio reket u podrumu doma i počeo da trenira.

Od kada se preselio u Kaliforniju postao mu je trener Robert Landsdorp od koga je naučio taj ubitačni forhend kojim je praktično gurao loptu, a nije tražio neki dodatni top spin. Upravo je doktor Piter Fišer kasnije postao zaslužan što je igrao jednoručni bekhend kako bi što bolje bio pripremljen za Vimbldon. Tamo je osvojio sedam titula, pa nema dileme da je to jedan od najboljih saveta koje je ikada dobio.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter