Izvor: Nova
29.11.2023 u 08:44
0

NEMA KRAJA HAJKI NA ĐOKOVIĆA: Oglasili se iz doping kontrole i otkrili sve o „aferi Novak“

Novak Đoković je posle trijumfa nad Kameronom Norijem u četvrtfinalu Dejvis kupa više govorio o doping testu, nego o samom susretu.

Bilo je onih koji su pokvareno i podlo tražili suspenziju za Đokovića, kao da je test odbio ili kao da je testiran kao pozitivan. Naravno, engleski mediji su brzo okrenuli nekoliko brojeva telefona i došli do onih koji će sigurno biti oštri.

Ubrzo se oglasila Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITA) koja je navela da Đoković ni u čemu nije pogrešio.

Đoković je testiran u Malagi, ali mu je krv vađena tek nakon završenog susreta. Poremetili su mu rutinu tim insistiranjem da sve bude završeno pre meča.

Zbog celog slučaja oglasio se bivši francuski biciklista Mark Madio, koji je tražio da se najbolji teniser sveta suspenduje.

„Imamo pravilo kontrole pre i posle takmičenja. Odbio je test pre takmičenja. Ako antidoping telo radi svoj posao, gospodin Đoković mora da bude suspendovan. Odbio je test pre takmičenja, uradio je jedan posle. U biciklizmu, podvrgavate se testu, ako odbijete, test je pozitivan. Ako ste pozitivni na testu, kažnjeni ste. Nemate pravo da odbijete testiranje, to je pravilo“, rekao je Madio koji je dodao da postoje proizvodi koji se mogu otkriti tokom izuzetno ograničenog vremena.

Marion Bartoli, bivša teniserka, stala je u Đokovićevu odbranu.

„Kad znate da ćete na doping test, imate nekoga ko vas prati ceo dan. Čim izađete sa terena, on vas prati, on je u svlačionici kad se tuširate. A ako ne možete u toalet, on vas prati na konferenciju za štampu sve dok ne date urin. Tako da ne vidim kakva je razlika da li se to radi pre ili posle meča, posebno što je koncentracija urina veća posle meča jer se tokom duela dešava efekat dehidracije. Suđenje koje smo pokušali da izvedemo protiv Đokovića vezuje se za britansku štampu, koja ništa ne zna o procedurama, ali sebi dozvoljava da optužuje igrače. To je odvratno, sramno i potpuno nepravedno“, rekla je Bartoli.

Ubrzo je Međunarodna agencija za integritet tenisa odlučila da se oglasi i za „Ekip“.

„Važno je naglasiti da Đoković nije odbio test. Pravilo je da se igrač obavesti, a onda je on dužan testirati se što je pre moguće. U takmičenjima kao što je Dejvis Cup, igrača se o tome može informisati pre meča, dok se u drugim takmičenjima to uobičajeno radi posle njega. To je već uhodana procedura“, navodi se.

„Igrači imaju pravo da odluče hoće li se testirati pre meča. Ne odluče li tako, kontrola će uslediti nakon njega. Imaju pravo izbora. Igrači se uobičajeno odlučuju na kontrolu pred meč, to ih rešava obveza nakon“, dodaje se u objašnjenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter