Izvor: BSC Happy/Niške vesti
06.11.2023 u 19:14
0

NOLE, TATKO NA TENIS: Genijalna pesma jedne Nišlijke o Novaku Đokoviću

Slavka Masoničić Vojinović je profesor engleskog jezika u penziji, sada prevodilac, ali najviše voli da piše pesme i to na niškom dijelektu. Na “niškom” je napisala i pesmu o Novaku Đokoviću, ili, kako ona voli da kaže, o našem Noletu.

Pesma živela svoj život u jednoj od Slavkinih knjiga, a onda je preko noći postala hit na društvenim mrežima kada je Đoković osvojio Ju Es open. Slavka je sva ushićena Novakovom pobedom pesmu objavila na fejsbuku, a onda joj je prijateljica javila da pesma ima 600 deljenja. Kada je autorka pesme posle dan pauze uspela da pronađe malo vremena da pogleda svoju stranicu ostala je bez reči. Pesma je za samo jedan dan imala preko 2.500 deljenja. Slavki su počele da stižu poruke sa svih strana iz Srbije.

Nisam mogla da verujem šta se dešava, priča Slavka.

ŠEŠIRI ZA ZAVRŠNI MASTERS U TORINU: Evo na koga ne može Đoković

– Znam da je ovom uspehu pesme doprinelo to što svi volimo Novaka, što je za našu zemlju učionio više od svih, ali sam uverena da je njenoj popularnosti doprinelo i to što je napisana na “niškom dijalektu”. Nije to onaj stari niški govor, ali je niški. Pesmu sam objavila u zbirci poezije “Od malečko do golemo” u kojoj su sve pesme napisane na dijalektu, rekla je ona.

Slavka je u ovoj pesmi spojila dve svoje velike ljubavi, prema poeziji i prema Novaku, a začinila ih je idejom da na ovaj način sačuva “niški dijalekt” od zaborava, jer smatra da je svaki jezik utoliko bogatiji ukoliko ima više dijalekata. Osim toga, kaže ona, voli i tenis, pa i stoni tenis koji je, nekada, i sama igrala.

U pesmi sam opisala Noletovu igru i sve njegove udarce. I forhend i bekhend, ali pesma ima i svoju poruku koja glasi ““Sam nastavi da nižeš i pehari da podižeš, red na masters, red na slem, to li je problem, kaže Slavka.

„Koj će s tebe Nole,

kad ti ravan nema?

Tepaš gi sve redom,

tu nema dilema.

Samo treba da odlučiš

s koju muku da gi mučiš,

koju ćošku da pogodiš,

kako krizu da prebrodiš.

Tvoj je forhend mračan,

bekhend ubitačan,

razbucaš gi igru celu

kad pošalješ paralelu.

Sam’ nastavi da gi nižeš

i pehari da podižeš

red na masters, red na slem,

to li je problem?

@novinari.online 🎾 Nole tatko na tenis 🎾 Pesmu za Novaka napisala je Slavka Vojinović iz Niša 🎾Novak Đoković osvojio 40 masters titula ukupno ih ima 97 #novinarionline #novakdjokovic ♬ original sound – Novinari Online

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter