Izvor: Blic.rs
30.10.2023 u 09:13
0

Partizanov pritisak ili Zvezdino rasterećenje: VEČITI DERBI u pet dana, ovoga puta u ABA ligi

Najava večitog derbija Zvezda- Partizan u ABA Ligi

Činjenica da u samo pet dana imamo prilike da gledamo drugi večiti derbi je nešto što definitivno pali vatru na košarkaškom nebu naše zemlje. Nakon evroligaškog susreta, Crvena zvezda i Partizan odmeriće snage i u sklopu regionalnog ABA šampionata, a meč je na programu u 20 časova.

Što se tiče obojenosti hale, ona se ni ovoga puta neće preterano menjati, pošto će preko 20 hiljada duša u najvećoj srpskoj dvorani biti obojeno u crno-bele boje, dok će Crvena zvezda ponovo imati zadatak da bez pomoći svojih navijača pokuša da dođe do „brejka“ na terenu večitog rivala.

Šta je ono što bitno razlikuje ovaj derbi od onog kog smo imali prilike da gledamo pre par dana? Pa, par stvari… Prva i osnovna jeste činjenica da je ABA liga znatno drugačiji teren od Evrolige, te da bi eventualna pobeda ekipe sa Malog Kalemegdana mogla bitno da promeni planove Željku Obradoviću i Partizanu za vrh ABA lige na kraju sezone.

Partizan će morati bez Pantera
Takođe, nešto što bitno može promeniti meč večitih rivala u regionalnom šampionatu jeste činjenica da „parni valjak“ neće moći da računa na svom kapitena i najboljeg igrača ove ekipe, Kevina Pantera.

Momak rodom iz Bronksa nije počeo sezonu na sjajan način, ali je i te kako i dalje važio za najveću pretnju u redovima crno-belih, a kako njega nema (a naznaka je da ga neće biti najmanje dve nedelje), Partizan će morati da pronađe soluciju kako da „preživi“ njegov izostanak, počevši od derbija pa sve do sredine novembra.

Sa druge strane, Crvena zvezda bi mogla da se nalazi u određenoj psihološkoj prednosti nakon kiksa večitog rivala protiv Mege, samim tim što bi ekipa Joanisa Sferopulosa eventualnom pobedom i brejkom Partizana mogla da ode na dve pobede više od crno-belih, što bi moglo da predstavlja možda i kapitalnu zalihu pred plej-of, u kome domaći parket igra izuzetno veliku ulogu.

Stoga, ostaje nam samo da uživamo u još jednom spektaklu u Areni, a nema sumnje samo u jedno – gledaćemo kvalitetnu košarku, kao i do sada!

Ko bi mogao da zameni Pantera?
Bili smo svedoci fenomenalnog povratničkog izdanja Ognjena Jaramaza, koji je koristio svoju fizičku prednost u duelima sa inferiornijim bekovima Crvene zvezde, što je nekadašnjeg košarkaša minhenskog Bajerna uveliko u izuzetno kvalitetan ritam, pogotovo na početku meča, te se gotovo crta da bi ovo mogla da bude još jedna utakmica kreirana za njega.

Aleksa Avramović je u finišu derbija pokazao da nikada ne treba biti podcenjen, čak i u trenucima kada nakon 25 minuta igre ima samo dva poena, dok bi neko ko bi takođe trebao da „puni“ Panterove patike mogao da bude i Danilo Anđušić, koji je u prvom duelu sa Crvenom zvezdom imao nešto manju minutažu.

Što se reketa tiče, preterane filozofije nema. Ne očekuje se da Željko Obradović bilo šta rizikuje ni u drugom derbiju protiv večitog rivala, te će Frenk Kaminski i Alen Smailagić, te Zek Ledej sa „četvorke“ pokušati da se konkretnije izbore sa visokim igračima Crvene zvezde nego što je to bio slučaj prošlog četvrtka.

Neko ko bi mogao da bude potencijalni „iks faktor“, ukoliko tako može da se nazove nakon „malog miliona“ mečeva koje je rešio, je definitivno Džejms Naneli. Iskusni krilni košarkaš nije odigrao preterano kvalitetan meč u prošlom kolu Evrolige, gde je više igrao za tim nego za sebe, što ga je koštalo nekoliko ispuštenih šuteva.

Šta kaže Željko?
– Prilično neuobičajena situacija da odmah nakon evroligaškog derbija igramo protiv Crvene zvezde i u ABA ligi. Bila je veoma teška ta prva utakmica i očekujem da nas ista takva očekuje i sutra. Izuzetnu važnost ima utakmica. Ono što je za nas najvažnije, to je da u situaciji u kojoj se nalazimo sa povredama, svi igrači koji su u spremni i zdravi, pruže svoj maksimum. Očekujemo ponovo izvanrednu atmosferu kakvu su napravili naši navijači u evroligaškoj utakmici – istakao je Obradović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter