Izvor: kosovo online
25.05.2024 u 20:51
0

Tea Kovačević osvojila međunarodni turnir u Tirani: Želim da budem kao Đoković

Teniserka Tea Kovačević iz Gradiške kod Banjaluke osvojila je međunarodni turnir "NSP 2024" u Tirani, uprkos činjenici da je bila jedna od najmlađih takmičara. Turnir se održao u Rizortu "National-Park" u okolini albanske prestonice, a Kovačević je pobedila u finalu Grkinju Despinu Koksinu rezultatom 6:0, 6:0.

Devojčica, koja nije još napunila 14 godina, jer joj je rođendan u junu, takmičila se na turniru juniorskog uzrasta (do 18 godina).

Teniserka iz Gradiške kod Banjaluke, ima 16 uzastopnih pobeda, što je najbolji rezultat ovog sporta u Bosni i Hercegovini, a ranije je pobedila u turnirima u Skadru, Ulcinju i u Skoplju. Jedna je od najboljih juniorki na svetu u njenom uzrastu.

Kako kaže, tenisom je počela da se bavi sa godinu i po dana, a kada je imala samo četiri godine, trenirala je dva puta dnevno. Sada trenira i tri puta dnevno, da bi dostigla vrhunac svetskog tenisa.

U poslednje tri godine, Tea je pobedila na najvažnijim međunarodnim turnirima, u SAD, Parizu, i u Akademiji Rafaela Nadala u Španiji, u Akademiji Borisa Bekera u Nemačkoj, u Francuskoj, Italiji, i na takmičenju „Tenis Europe U12“.

Posle uspešnog turnira u Tirani, Tea i njen otac otputovaće u Italiju na jos jednu turneju.

Na pitanje šta za nju znači ova pobeda, Kovačević kaže da je oduševljena.

„Ovo su jedni od najboljih turnira na svetu do juniorske kategorije, do 18 godina. Ja sa nepunih 13 godina, već sam osvojila tri turnira. Nisam nijedan meč izgubila, 15 zaredom sam pobedila i postavila rekord. Niko nikad u Bosni i Hercegovini, a verujem i šire nije napravio takav rezultat.. Veoma sam srećna. Potrudila sam se, dala sam sve od sebe i drago mi je što ovde u Albaniji, u Tirani, mogu da podignem ta pobednički pehar, naglašava.

Iako je lagano pobedila u finalu, kazala je da je protivnica veoma dobar takmičar.

„Grkinja je jako dobra, jedna od najboljih u njenoj državi, tako da, iskreno, ja sam jako dobro odigrala i zadovoljna sam danas svojom igrom“, navodi i dodaje da je ovo bio period pun takmičenja jer se sada već dva meseca van kuće zbog turnira.

„Ovo mi je osma sedmica turnira, raspored je bio pun tih osam nedelja, šest turnira. Zadovoljna sam i jedva čekam, iskreno, da se vratim kući, ali imamo još da guramo, ima još takmičenja“, naglašava naša sagovornica koja je prva u njenoj kategorijama do 14, do 16 i sada do 18 godina u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje kakvi su joj ciljevi u BiH, a potom i u svetu, odgovara veoma ambiciozno.

„Moji ciljevi trenutno, ako pričamo o profesionalnom tenisu, su da osvojim sva četiri Grend slema, i ako mogu, da budem kao Novak Đoković“, kaže Tea.

 

Njen otac Marko, koji je ujedno i Tein trener, veoma je ponosan na ćerku i zadovoljan njenim uspesima.

„Ovo je jedna, samo jedna pobeda u nizu. To su koraci ka profesionalnom tenisu. Naravno, ona ima nepunih 14 godina, sad će napuniti 21. juna. Čitav je splet tih kockica, mozaika, koji mi moramo složiti. Ovo je jedna od njih. Drago mi je što je ona bila potpuna koncentrisana, veoma malo je bilo grešaka, pogotovo u finalnom meču, gde je briljantno uradila njen posao, onako kako smo se dogovorili i pripremili pre meča. 6-0, 6-0! Ja sam takav čovek kojeg jedna pobeda apsolutno ne zadovoljava, smatram da ona iz dana u dan, iz sedmice do sedmicu, iz turnira u turnir, iz meča u meč, treba da evoluira i da napreduje da se što pre približi profesionalnom tenisu. Ako Bog da, sreće i zdravlja, pa čemo videti šta će nam Bog dati“, kazao je Marko.

 

Ispričao je i počecima Teinog bavljenja tenisom.

„U početku, kad je počela sa tenisom, prvi put je videla kako ja u svom klubu radim sa decom. Ona je imala preveliku zelju da i ona pogodi loptu, kad je imala godinu i po dana. Uglavnom, ranom stimulacijom tih teniskih pokreta, dali smo joj u startu određenu prednost. Studijom i radom i ja evoluiram kao čovek i kao trener u tenisu, i postao sam i selektor reprezentacije U14 Bosnje i Hercegovine, tako da apsolutno ide sve u dobrom smeru i nadamo se da će Tea uspeti da prebaci onaj klik sa juniorskog u profesionalni tenis, u adekvatnom terminu i što uspešnije da probamo nešto da uradimo u svetkom WTA Turu“, rekao je Tein trener.

Na pitanje koliko je teško biti i ocac i trener, kaže da mu nije lako.

„Preteško je. Kad to spojite, možete da zamislite u kakvoj teškoj situaciji se ja nalazim i veoma je stresno to. Naravno, ispratim svaki momenat, kako se kaze, mi smo 24 sata dnevno zajedno. Mislim da ćemo uspeti. Nadamo se uz Božiju pomoć“, poručio je naš sagovornik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter