Izvor: Tanjug
08.09.2022 u 16:29
0

Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji o izazovima za premijerku Liz Tras: „Energetska kriza, astronomski rast računa za energente, kao i visoka stopa inflacije…“

Energetska kriza, astronomski rast računa za energente, kao i visoka stopa inflacije najvaznije su teme o kojima se brine u Velikoj Britaniji i sa kojima će se suočiti nova britanska premijerka Liz Tras, ocenila je ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović.

Ona je za Tanjug rekla da trenutne prognoze rasta prosečnih računa za domaćinstva pokazuju da bi oni sa maksimalnih 1.900 funti na godišnjem nivou mogli porasti na 3.500 i da se u predizbornoj kampanji nijedan od protivkandidata nije izjašnjavao u vezi sa merama koje će preduzeti kako bi pomogli stanovništvu da prebrodi taj mogući problem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Međutim, već od trenutka preuzimanja premijerske funkcije Tras je napravila određene naznake u kom pravcu bi se mogli kretati predlozi njene vlade. Oni se pre svega odnose na to kako pomoći kompanijama koje proizvode električnu energiju da se obezbedi dovoljno struje a onda i kako pomoći građanima da se izbore sa računima za potrošenu struju“, rekla je Joksimović.

Navela je da se prema onome što sada slovi u javnosti može očekivati da će Tras izaći sa predlogom da se zamrznu računi verovatno u sledećih godinu i po dana i da bi to zapravo bilo prvo predloženo rešenje u vezi sa jednom od akutnih tema sa kojima je vlada suočena.

Tih tema je prema njenim rečima mnogo a odnose se na zdravstveno osiguranje, čemu se sada pridaje veliki značaj, jer je izražen nedostatak zdravstvenih kadrova pošto građani ne mogu da dođu blagovremeno do lekara i pregleda u bolnicama.

„Takođe se postavlja pitanje odnosa sa Evropskom unijom, potencijalnog referenduma u Škotskoj“, rekla je Joksimović.

Ukazala je da Tras, kao treću ženu premijera Velike Britanije neminovno porede sa njenim prethodnicama, posebno sa Margaret Tačer i da se u tom smislu navodi da Tačer u trenutku kada je preuzimala funkciju nije imala veliku podršku među biračima.

Govoreći o spoljnopolitičkim temama koje se nalaze pred Tras, Joksimović je ukazala da je njen prvi telefonski razgovor bio sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, što govori o njenim prioritetima.

„DOLAZI NAKAZNA DAMA“: Medvedev brutalno izvređao britansku premijerku Liz Tras!

„Dakle, prva je tema Ukrajina, a mogu se očekivati i napeti odnosi sa Rusijom. Bilo je i najava zaoštravanja politike prema Kini a svakako je veoma važno to što se već tokom prvog dana sa premijerskog mesta čula sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom“, rekla je ambasador Joksimović.

Što se tiče mogućih odnosa sa Srbijom istakla je da je Tras obavljala funkciju državnog sekretara spoljnih poslova i da je tu funkciju preuzeo Džejms Kleverli koji je bio i ministar za Evropu, dakle direktno nadležan i za region Zapadnog Balkana i Srbiju, pa bi zato trebalo očekivati politiku kontinuiteta i prema regionu i prema Srbiji

„Podsetiću da je nedavno u Srbiji boravio specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič, koji je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potvrdio želju za intenziviranjem dijaloga i daljem poboljšanju bilateralnih odnosa. Oni su usmereni pre svega u pravcu britanske podrške evropskim integracijama Srbije a sa druge strane jačanju ekonomskih odnosa, primarno energetske diversifikacije i bezbednosti, kao i izgradnje auto-puteva, metroa i slično“, rekla je Joksimović.

Dodala je da Velika Britanija želi da se ekonomska saradnja pojača i da je za očekivati da će nova britanska vlada nastaviti intenzivan dijalog između Beograda i Londona.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter