Izvor: Alo.rs
20.12.2023 u 10:12
1

AMERICI PRETI GRAĐANSKI RAT? Odluka da se Trampu zabrani kandidatura na izborima izazvala ŽESTOKE REAKCIJE

Politička atmosfera u Sjedinjenim Američkim Državama se menja iz loše u goru.

Odlukom Vrhovnog suda Kolorada Donaldu Trampu je zabranjeno da se kandiduje za predsednika na izborima 2024. godine. Postavlja se pitanje da će to produbiti podelu u SAD i uzdrmati ne samo političku scenu već i pravne temelje te države? A možda biti i uvertira u novi američki građanski rat.

Svih sedam sudija koji su doneli kontroverznu odluku imenovali su demokratski guverneri, što implicira političku pristrasnost u donošenju odluka, a da nisu svih sedam bili mišljenja da Tramp ne treba da se kandiduje na izborima. Odluka je zvanično doneta jer se Tramp tereti da stoji iza nereda posle poslednjih predsedničkih izbora, kada je došlo do upada u Kapitol.

Odluka je doneta preglasavanjem 4:3.

Istovremeno, troje sudija demokratske provenijencije dalo je intrigantna objašnjenja, zbog čega im je bilo neprihvatljivo da donesu odluku da Tramp ne sme da se kandiduje na izborima jer dva nezavisna glasača (koju podržava levičarska organizacija Građani za odgovornost i Etika) tužila je bivšeg predsednika na osnovu egzotične klauzule 14. amandmana, donetog posle američkog građanskog rata kako bi se „sprečile pobune“.

Taj član 3 14. amandmana nikada do sada u američkoj istoriji nije korišćen u pravnoj praksi, čak ni posle građanskog rata. Hoće li ga sada pokrenuti?

Ne treba zaboraviti da sve izborne ankete daju veliku prednost Trampu u odnosu na Bajdena, pa ispada da je sud u Koloradu odlučio da spreči pobedu popularnijeg kandidata. Tu je i činjenica da republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Osim toga, nekoliko političkih analitičara podiglo je obrve na senzacionalnu presudu u Koloradu iz vrlo jednostavnog razloga: Trampu se već sudi za orkestriranje nasilnih nereda na Kapitol Hilu, ali još nije osuđen. Drugim rečima, sudije koje su birale demokrate presudile su protiv Trampa zbog nereda na Kapitol Hilu i negiranja rezultata predsedničkih izbora pre konačne presude, a sve na osnovu utisaka.

Šanse da ova presuda bude potvrđena u američkom federalnom Vrhovnom sudu, gde su republikanci imenovali većinu suda, veoma su male. Ali deo medijske scene, kao i cela leva politička scena Amerike, oduševljen je novom strategijom obračuna sa MAGA desnicom; da tuži Trampa u svih 50 američkih država po istom osnovu i tako mu što više oteža put do predsedničke funkcije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “AMERICI PRETI GRAĐANSKI RAT? Odluka da se Trampu zabrani kandidatura na izborima izazvala ŽESTOKE REAKCIJE”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter