Izvor: novosti
23.01.2024 u 02:43
0

AMERIKA I BRITANJA UDARAJU ZAJEDNO: Na hute sa avionima, podmornicama i brodovima

AMERIČKA i britanska vojska bombardovale su u ponedeljak uveče više lokacija koje koriste Huti koje podržava Iran, u Jemenu.

Prema zvaničnicima, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo koristile su raketee Tomahavk, lansirane sa ratnih brodova i podmornica, i borbene avione da uklone mesta za skladištenje raketa Huti i njihove lansere navodi AP. Zvaničnici koji su dali izjave agneciji tražili su da ostanu anonimni jer je akcija još u toku

Zajednička operacija dolazi oko 10 dana nakon što su američki i britanski ratni brodovi i borbeni avioni pogodili više od 60 ciljeva na 28 lokacija. To je bio prvi vojni odgovor SAD na ono što je uporna kampanja Huti dronova i raketnih napada na komercijalne brodove od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

 

NETANJAHU NASTAVLJA RAT: Taoci nisu bitni, sukobi se nastavljaju

 

Medijska kancelarija Huta saopštila je u onlajn saopštenju da je nekoliko američkih i britanskih napada usmereno na glavni grad Jemena, Sanu.

A Džamal Hasan, stanovnik južne Sane, rekao je za Asošijeted pres da su dva pogotka bila u blizini njegove kuće, aktivirajući automobilske alarme na ulici. Novinar Asošiejted presa u Sani je takođe čuo kako letelice lete iznad Sane tokom noći u ponedeljak.

Najnovija salva savezničkih napada usledila je nakon skoro svakodnevnih napada na raketne lansere Huta od strane američkih borbenih aviona i sa Tomahavk raketa, lansiranih sa brodova, tokom protekle nedelje. Misije brzog reagovanja, za koje zvaničnici kažu da idu na lansere koji su naoružani i spremni za pucanje, pokazuju sve veću sposobnost vojske da posmatra, otkriva i napada militantne aktivnosti u Jemenu.

Haotični talas napada i represalija koji uključuju Sjedinjene Države, njihove saveznike i neprijatelje sugeriše da uzvratni udari nisu odvratili Hute od njihove kampanje protiv brodova na Crvenom moru, i da širi regionalni rat, koji su SAD mesecima pokušavale da izbegnu postaje sve bliže stvarnosti.

Mesecima su Huti napali brodove na plovnim putevima regiona za koje kažu da su ili povezani sa Izraelom ili idu ka izraelskim lukama. Oni kažu da njihovi napadi imaju za cilj da okončaju izraelsku vazdušno-kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze koju je pokrenuo napad palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra na jugu Izraela. Ali sve takve veze sa brodovima na meti pobunjeničkih napada postajale su sve slabije kako se napadi nastavljaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter