Izvor: rt.rs
23.08.2023 u 19:05
0

AMERIKA PONOVO POTPALJUJE VATRE: Stejt department Tajvanu prodaje sistem za praćenje aviona F-16

Sjedinjene Države su krajem prošlog meseca predstavile tajvanski paket pomoći za oružje u vrednosti do 345 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju infracrvenog sistema za potragu i praćenje namenjenog borbenim avionima F-16 Tajvanu, u vrednosti od 500 miliona dolara.

MEDVEDEV NE ZABORAVLJA, A NI ČITAVA RUSIJA: „Danas je poseban, veoma važan datum u istoriji naše zemlje…“

-Predložena prodaja ove opreme i podrške neće promeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu-, navodi se u saopštenju.

Ovaj potez bi mogao da izazove revolt Kine koja je više puta zahtevala od SAD da obustavi prodaju oružja ostrvu.Pentagon je objavio da će glavni izvođač biti kompanija „Lokid Martin korp“ koja proizvodi F-16. Tajvanska vojna potrošnja će porasti za 3,5 odsto na godišnjem nivou i dostići će novi rekord u 2024. godini, rekao je predsednik Cai Ing-ven u ponedeljak, obećavajući da će poboljšati odbranu usred rastuće pretnje iz Kine, koja Tajvan smatra svojom teritorijom.

Suma od 500 miliona dolara je maksimalna potencijalna vrednost ugovora, a stvarna vrednost u dolarima će biti niža, saopštio je Pentagon. Sjedinjene Države su krajem prošlog meseca predstavile tajvanski paket pomoći za oružje u vrednosti do 345 miliona dolara.

Podsecamo Situacija na Tajvanu je ponovo došla ‘u žižu’ nakon situacije u Ukrajini i pitanje je da li će otvaranje ‘Pandorine kutije’ dovesti do sličnih događanja na Dalekom istoku.

Kineska vojska počela je u subotu vojne vježbe u blizini Tajvana, kao, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, “snažno upozorenje” saradnji “separatista i stranih snaga”. Šprtšarol kineske Istočne komande Shi Yi izjavio je kako manevri testiraju stvarne borbene sposobnosti snaga i predstavljaju upozorenje tajvanskim snagama koje se zalažu za nezavisnost i stranim snagama.

Kazao je kako vojne vježbe uključuju koordinaciju plovila i aviona i vježbe preuzimanja kontrole nad zračnim i morskim prostorima

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter