Izvor: rt.com
24.08.2023 u 09:32
0

BRIKS DOBIJA JOŠ PET NOVIH ČLANICA: A čak 20 zemalja zatražilo zvaničan prijem

Prema njegovim informacijama, nove zemlje učesnice bile su određene geografski. To su Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. "BRIKS će objaviti proširenje organizacije za još pet zemalja. Na konačnoj listi zemalja su Saudijska Arabija, Argentina, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat", navodi se u izveštaju. Kako prenosi portal, da bi se održala geografska ravnoteža, na listi se može naći još jedna afrička država.

Samit zemalja BRIKS-a završava se danas u Johanesburgu zvaničnim objavljivanjem spiska zemalja koje će biti primljene u grupu.

KO SU POGINULI U AVINSKOJ NESREĆI: Prigožinov najvažniji operativac, ali i lepa stjuardesa Kristina (FOTO)

Domaćin samita, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa saopštiće koje zemlje će se priključiti BRIKS-u.

Kolika je privlačnost BRIKS-ove vizije multipolarnog sveta i alternative hegemoniji Zapada pokazuje činjenica da je više od 20 zemalja zvanično podnelo zahtev za članstvo u grupi, dok je više od 40 izrazilo interesovanje.

Lideri BRIKS-a juče su dogovorili uslove i principe za proširenje grupe, kao i koje članice će biti prve primljene.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da je Moskva strana spremna da pomogne u proširenju grupe. Ideju o proširenju BRIKS- a podržao je i brazilski lider Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi kao i predsednik Južne Afrike Ramafosa.

Istovremeno, kineski predsednik Si Đinping pozvao je zemlje članice BRIKS-a da ubrzaju proces prijema novih članica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter