Izvor: Kurir.rs
05.07.2020 u 14:39
0

BURA U MOSKVI! NEZAPAMĆEN SUKOB PENZIONISANIH OFICIRA ZBOG RATA NA KOSOVU: Ruski generali progovorili o Slatini!

Nezapamćen sukob penzionisanih visokih oficira RF, Ivašov optužuje Kvašnjina da skriva prave motive akcije „Slatina“

U moskovskim medijima u poslednjih desetak dana rasplamsala se nezapamćeno žestoka polemika između penzionisanih generala oko toga ko je imao kakvu ulogu u organizovanju „skoka“ ruskog bataljona mirotvoraca iz BiH na prištinski aerodrom „Slatina“, na kraju NATO bombardovanja SRJ. Pljušte optužbe generala, ne samo ko je imao odlučujuću ulogu, već i ko je kočio ulazak ruskih mirotvoraca na Kosovo i Metohiju te 1999.

Oštre reakcije na izjavu Kvašnjina

Isprovociran izjavama bivšeg načelnika Generalštaba Anatolija Kvašnjina, koji je u TV emisiji kazao kako je on pripremao akciju i da o tome nije znao ministar odbrane, oštro je reagovao general pukovnik Leonid Ivašov, i to u dva broja visokotiražnog nedeljnika „Argumenti nedelje“, ispričavši detalje koje do sada ruska javnost nije znala. Optužio je Kvašnjina „da ne govori istinu o ovoj operaciji“.“

U broju od 17. juna u pomenutom nedeljniku general u penziji Leonid Ivašov, koji je 1999. bio načelnik Glavne uprave međunarodne vojne saradnje ruske armije, napao je Kvašnjina u vrlo oštrom tekstu pod naslovom „Sva istina o skoku u Prištinu – Odgovor mistifikatorima“, napisavši da je kao učesnik te operacije kategorički protiv njegove interpretacije cilja ruskog bataljona, kao i da motiv „nije bila nikakva trgovina“.

– Mi smo uveli naš kontingent zato da bismo podržali Srbe, da zaustavimo genocid nad srpskim narodom na Kosovu i da se realizuje rezolucija SB UN 1244 – napisao je general Ivašov, kategorički ustvrdivši da Kvašnjin nije odlučivao o akciji ruskih specijalaca, već da su to učinili tadašnji ministar odbrane maršal Igor Sergejev, i predsednik Rusije i vrhovni komandant Boris Jeljcin.

Ivašov piše i da Kvašnjinu nije verovao ministar Sergejev.

– Upravo je Kvašnjin pozivao komandante jedinica da se ne potčinjavaju ministru odbrane (Sergejevu) i ne ispunjavaju njegove naredbe – napisao je Ivašov.

„Skok“ u Prištinu, kako ponovo objašnjava, organizovao je general-pukovnik Jurij Balujevski, rukovodilac Glavne operativne uprave generalštaba RF zajedno sa GRU (vojnom obaveštajnom službom) i Glavnom upravom za međunarodnu vojnu saradnju.

– Lično sam usaglašavao akciju ulaska našeg kontingenta sa predsednikom Miloševićem i načelnikom Generalštaba VJ Dragoljubom Ojdanićem. Dogovorili smo se da u slučaju ako jedinice NATO napadnu naš kontingent, oružane snage Jugoslavije po njima moćno udare. Osim toga, razmatralo se da prebacimo naše desantne jedinice iz Rusije u Niš. Pripremali smo dolazak naših brodova u Solun – piše Ivašov.

On objašnjava i kako je donesena konačna odluka: ministar odbrane maršal Sergejev je u službenoj belešci predsedniku Jeljcinu napisao „ako prihvatimo američki predlog da Rusija nema sektor i da se potčinjava američkom generalu, ne samo da ćemo biti poniženi, nego će i on (Jeljcin) biti potčinjen Klintonu“.

Posle toga je, tvrdi, Jeljcin pristao da istovremeno ruska vojska, kada i NATO, uđe na Kosovo.

Posle teksta Ivašova na TV Rusija, ubrzo je emitovan razgovor sa generalom Kvašnjinom koji je sebe predstavio „kao glavnog organizatora akcije u Prištini“. On je kategorički tvrdio da o akciji ništa nije znao ministar spoljnih poslova Igor Ivanov, „u koga u armiji nisu imali poverenja smatrajući da može o planovima da ispriča Amerikancima“. Osim toga, Kvašnjin tvrdi da je on napravio pismenu belešku za predsednika Jeljcina i da u tome nikakvu ulogu nije imao ministar odbrane maršal Igor Mojsejev.

Bivši šef GRU izbegao polemiku

U toj TV emisija pojavio se i bivši šef GRU (vojne obaveštajne službe) Valentin Korabeljnikov koji je vešto izbegao da ulazi u polemiku. Nije ni rečju kazao ko je u pravu, a ko mistifikuje celu akciju, već je rekao „da obaveštajci ne govore o detaljima akcije bez obzira na to što se zna da je GRU učestvovao u pripremi operacije“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter