Izvor: TANJUG
06.11.2022 u 10:51
0

CENE HRANE U SVETU UGLAVNOM STABILNE: Evo koje namirnice su pojeftinile!

 Svetske cene prehrambenih proizvoda uglavnom su ostale stabilne u oktobru, pri čemu je rast cena žitarica više nego nadoknađen padom kotacija drugih osnovnih namirnica, pokazuje novi izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Referentni indeks cena hrane FAO, koji prati mesečne promene cena pet prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, iznosio je u proseku 135,9 poena u oktobru, što je zanemarljivo ispod septembarskog nivoa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U odnosu na rekordan nivo zabeležen u martu 2022, međunarodne cene hrane su niže za 14,9 odsto, dok su u odnosu na oktobar prošle godine više za 2,0 procenta, prema izveštaju objavljenom na veb sajtu FAO.

Zbog cene struje i poskupljenja namirnica mnogi restorani ukidaju pojedina jela iz ponude

Cene žitarica porasle su za 3,0 odsto na mesečnom nivou. Pšenica je poskupela za 3,2 procenta, uglavnom zbog neizvesnosti u vezi sa Crnomorskom inicijativom za žito i revidiranja naniže zaliha u SAD.

Međunarodne cene krupnih žitarica ojačale su od septembra za 3,5 posto, pri čemu su cene kukuruza porasle još više zbog smanjenih izgleda proizvodnje u SAD i Evropskoj uniji, sušnih uslova za setvu u Argentini i neizvesnosti oko izvoza iz Ukrajine.

Globalne cene pirinča su porasle za 1,0 odsto.

Biljna ulja su pojeftinila za 1,6 odsto u oktobru i za skoro 20 odsto u odnosu na lanjski oktobar. Pad cena palminog, sojinog i repičinog ulja je više nego kompenzovao rast kotacija suncokretovog ulja.

Međunarodne cene mlečnih proizvoda su se spustileu oktobru za 1,7 odsto u odnosu na septembar, usled manjih kupovina Kine nego što se očekivalo, globalno slabe uvozne tražnje i slabljenja evra u odnosu na američki dolar.

Cene mesa su takođe potonule za 1,4 procenta u oktobru u odnosu na prethodni mesec, pri čemu su međunarodne cene ovčijeg, svinjskog, goveđeg i živinskog mesa pale uglavnom usled smanjene globalne potražnje za uvozom i veće izvozne ponude.

Oktobarske cene šećera na globalnim tržištima su skliznule za 0,6 procenata, pod uticajem poboljšanih izgleda proizvodnje u Indiji. Veće pojeftinjenje šećera ograničili su faktori poput kiša koje ometaju napredak žetve u Brazilu, jaka uvozna tražnja iz Indonezije i Kine i rast kotacija cena etanola u Brazilu.

FAO je u zasebnom izveštaju o ponudi i potražnji žitarica smanjio prognozu svetske proizvodnje žitarica u 2022. godini na 2 764 miliona tona, što je pad od 1,8 odsto u odnosu na proizvodnju u 2021.

Dok se globalna proizvodnja pšenice u 2022. sada procenjuje na 783,8 miliona tona, što je rekord svih vremena, očekuje se da će proizvodnja krupnih žitarica pasti za 2,8 odsto na 1 467 miliona tona.

Takođe se predviđa da će svetska proizvodnja pirinča iznositi 512,6 miliona tona, što je za 2,4 odsto manje u odnosu na najviši nivo iz 2021, ali je generalno to i dalje na nivou prosečnog roda.

Što se tiče globalne potrošnje žitarica u 2022/2023, FAO prognozira da će ona pasti na 2 778 miliona tona, odnosno za 0,7 odsto u odnosu na nivo u 2021/22. Takođe, procenjuje se da će svetske zalihe žitarica na kraju sezone 2023. biti za 2,0 odsto manje u odnosu na početni nivo, i da će iznositi 841 milion tona.

Na osnovu tih prognoza, procenjuje se da će odnos svetskih zaliha žitarica u odnosu na potrošnju opasti na 29,4 odsto u sezoni 2022/23. sa 30,9 odsto u prethodnoj godini.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter