Izvor: Happy BSC
08.06.2022 u 21:22
0

Emisija „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY: „Srbiji ne odgovaraju pojedinačni uspesi Rusije, niti nam odgovara zamrznuti konflikt, odgovara nam SAMO JEDNO“!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 105. danu od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, naletima ruske vojske i pojačanim naporima da se zauzme Severodonjeck i o rastućem nezadovoljstvu ukrajinskih vojnika.

Naši sagovornici koji su govorili na ove teme bili su novinar Slobodan Reljić, istoričar prof. dr Miloje Pršić i pukovnik Miroslav Španović.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Slobodan Reljić izjavio je da su ideje Zapada u početku bile sumanute ali da polako shvataju da nije moguće Rusiju koja je jedna od najvećih vojnih sila u svetu, tretiraju kao što su nas ili kao što su Siriju.

„Postoji ta sumanita ideja na Zapadu, da ta Ukrajina, tako postavljena, sa takvim predsednikom, sa takvim motivacionim idejama i neodgovornim slanjem ljudi, da su oni zaista imali šansu da dobiju taj rat. Ja mislim da na Zapadu počinje privikavanje njih da će Rusija da dobije taj rat. To je strašno važan element. Sada počinju priče o pregovorima. Videli smo u onim našim ratovima da kad počne da se priča o pregovorima to je način da se zaustave ratna dejstva. Mislim da sve te priče sa jednom velikom silom kao što je Rusija su tragikomične. Ne možete vi da se ponašate isto sa jednom od najvećih svetskih vojnih sila, kao što su radili nama na Balkanu ili u Siriji. Počinje jedna druga faza svega toga, gde sama dešavanja na terenu, pošto su manje-više izvesna, postaju manje bitna. Jasno je da je važno da Rusi dobiju taj rat da bi to bilo tako, ali sad počinju razne stvari od ekonomskih sankcija, pada dolara, pretumbavanja sveta, okretanje fronta prema Kini jer je prema Kisindžerovim rečima ona pravi neprijatelj SAD“, smatra Reljić.

Novinar smatra da su zahtevi predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za vraćanje na početne pozicije nerealni, a da zbog situacije u zemlji ne bi bilo čudno da on i ne doživi kraj rata.

„Polako ulazimo u narednu fazu u kojoj će izveštaji biti rutinski a stvari će se prebacivati tamo gde će se ovaj rat rešavati. On se neće rešiti na način na koji Zapad zamišlja, nekim vraćanjem na početne pozicije. Zamislite te budalaštine da neko ko je ratovao više od 100 dana, da će da se vrati na početne pozicije i da počne pregovore sa nekim Zelenskim koji verovatno neće ni da doživi te pregovore s obzirom na stanje u državi“, rekao je novinar.

Prof. dr Miloje Pršić naglasio je da je Zelenski marioneta u rukama Velike Britanija i SAD koja nema prava ni na sopstveno mišljenje.

„Zelenski je apsolutno marioneta u rukama spoljne politike Velike Britanije i SAD. Prosto mi deluje kao da reprodukuje njihove stavove. Mislim da se Zapad još uvek snalazi. Ako su očekivali ranije da to bude lakše, sada je došlo do jedne male zabune pa pokušava da napravi neke kojekakve promene. Tu su pritisci na Moldaviju, neverovatni pritisci na Srbiju, pokušavaju da naprave kompaktnost na 15 odsto čovečanstva. Primećuje se, Zelenski je izjavio da je Rusija izgubila preko 30.000 vojnika, to je jedna propagadna izjava, koja može da služi samo za njegove jedinice, za njegove komadante, a sa druge strane postoji rashol, odnosno neslaganje da tako kažem i između komadanata ukrajinskih jedinica i samih vojnika. Ona je naišla na talasu da je Zelenski pokušao da uvuče Poljsku u rat u Ukrajini, što je nonsens ili katastrofa. Vojnici koji su do te mere indoktrinirani, oni pokušavaju da okupe puk Azov, oni pokušavaju da okupe sve mladiće koji su vaspitavani proteklih 10 godina na nacizmu, pozdravima, isključivosti, jednoj rasi, pokušavaju čak i to da urade i idu na populaciju 20-ih godina da bi to nadomestili. Ako imate te regularne vojnike, a imaju čini mi se oko 200.000 ljudi, koji se ne slažu sa tokovima zvanične politike Kijeva. Ako sa jedne strane Amerikanci i Englezi pokušavaju ponovo da okupe naciste i neonaciste ponovo u jednu jedinicu koja je ekstremna, što se videlo u snimcima i izjavama svedoka iz Mariupolja ja mogu da svedem samo jedno“, rekao je Pršić.

On je izjavio da teritorije koje su zauzeli Rusi su njihove za sva vremena, a kritikovao je takozvani „mirotvorci“ u ovom ratu ne treba da dopremaju oružja i ubojita sretstva.

„Rusija ovog trenutka vodi apsolutno sistematične, ali ne više borbena dejstva na širokom frontu na nekoliko stotina kilometara. Ona im prilike da dejstvuje na težišnim relacijama, osvaja mesto po mesto, čisti ta mesta od nacista, od ukrajinske vojske, postavlja organe vlasti na toj teritoriji, ne od Rusa nego od ljudi koji su sa tih prostora, što je mnogo sistematičnije nego u početku. U početku to nije išlo kako se predviđalo, sada to ide bolje. Tu teritoriju koju su zaposeli to je teritorija za sva vremena. Ovo što zapad očekuje, on igra isključivo na opciju poraza Rusije i drobljenja Ruske Federacije. To im je još uvek dominantna teza u ovim akcijama. Zbog toga i pritisak na Finsku, na Švedsku, na Nemačku, pa na naoružavanje. Ako hoćete da budete mirotvorac, ako hoćete da zaustavite rat, ako hoćete da zaustavite moguću glad u svetu, onda se ne ide upumpavanjem naoružanja, to se nikako ne radi, već se jednostavno cenzuriše se i zaustavlja dotok naoružanja i ubojitih sredstava. Oni, na protiv, svakim danom sve više dopremaju oružja i ubojita sredstva“, smatra istoričar.

Pukovnik Miroslav Španović otkrio je da se Zapad i njegova medijska imperija odavno pripremaju za ovaj rat i da se njihov narativ menjao kako je vreme odmicalo, ali da su netačne informacije i propaganda i dalje dominantne.

„Kao prvo Zapad i medijska imperija Zapada koja se i pripremila za čitav ovaj rat imala je više vrsta priča. Prvo su bile priče kako Ukrajinci pobeđuju, kako Rusi gube, povlače se i ostalo. Onda su bile priče kako su u Azovu heroji, kako to nisu neki nacisti već patriote i ostalo. Sada kada je sve to počelo da se osipa i kada se preko 11.000 ljidi se predalo, samo iz Azova 4.000 sada se već pričaju druge priče. Kao što je budžet Engleske pripremao rat u Ukrajini i obezbedio sredstva za taj rat, kao što je i budžet Amerike usvojen prošle godine isto planirao sredstva za ovaj rat, tako i sada počinje jedna nova priča. Sada je trenutno najpopularnija priča na Zapadu i uopšte u toj medijskoj imperiji od koje mi dobijamo informacija i informacija od njih 100 oko 98 ili 96 nisu tačne. Sada su izmislili da na oslobođenim teritorija Donjecka, Luganska i uopšte na teritorijama koje kontrolišu Rusi da su počeli Ukrajinci da vode partizanski rat. Radi se o tome da su neki njihovi specijalci od njih koji su uspeli da se provuku rade doslovce terorističke akcije. Znači kompletna priča se dovela do toga da Ukrajina ne postoji kao država. EU zahvaljujući pre svega Velikoj Britaniji, nije Britanija izašla iz EU da bi njima bilo bolje već da bi se mogla ponašati kao „mala Amerika“ prema njima, a druga stvar jednostavno zemlja koja trenutno diktira Zelenskom šta misli, jer on više ne može ni da kaže šta hoće“, otkriva pukovnik.

On je iz svog vojničkog iskustva komentarisao taktiku ruske vojske i otkrio koje rešenje je najpovoljnije za Srbiju.

„Ja koliko vidim kao vojnik Rusi su u rat krenuli klasičnim pristupom, velika raketna priprema napada, i odrede težište napada, izvrše težište napada i zauzmu to mesto. Da li je to mesto od 30.000 ili 80.000 stanovnika, to nije bitno, oni idu dalje. Ponavljanje je majka svih nauka, ogromna je teritorija na kojoj se vodi trenutno rat, a sve to da bi se obezbedilo, da bi se cela Ukrajina napala odjednom, poput „blickriga“ kao što su mnogi očekivali, od toga nema ništa. Za to je potrebno 1.700.000 vojnika. Rusi idu klasičnim vojničkim pristupom, zauzimaju se oni delovi koji su potrebni, obezbeđen je Herson, obezbeđena je voda za DNR, LNR, Krim, obezbeđen je prevoz. Pitanje je dana kada će se ovo završiti. Nama kao Srbiji ne odgovaraju pojedinačni uspesi Rusa jer se onda vrši pritisak na nas, ne odgovaraju nam zamrznuti konflikti. Nama kao Srbiji i svim zemljama na koje se vrše pritisci odgovara kraj rata“, zaključio je Španović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter