Izvor: HAPPY BSC
31.10.2022 u 20:38
0

Emisija „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: 250. dan rata u Ukrajini!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 250. dan rata u Ukrajini.

Nešto više o njima, saznali smo od naših gostiju: pukovnika Srbivoja Radića i Veselina Šljivančanina i naučnog savetnika Dragana Petrovića.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dragan Petrović analizirao je za naše gledaoce pomeranja na liniji fronta i tom prilikom je istakao da je moguće da Rusija sprema „udarnu pesnicu“ od 200.000 vojnika i 1.000 tenkova.

„Ovo je jedno zatišje, a da li će biti pred buru, videćemo. Došlo je do stabilizacije fronta, nema bitnijih pomeranja fronta od prve nedelje oktobra. Poslednji prodor su ostvarili Ukrajinci između Davidovog Broda i desne obale Dnjepra. Mi negde od 7. do 10. oktobra nemamo pomeranja na frontu. Naprotiv, ruska strana je zabeležila minimalna pomeranja, od oko 5 kilometara, ali u vrlo važnom sektoru Donjecka. Ima Pavlovka, jedno selo koje je do pola zauzeto kod Ugljedara. To su mali pomaci ali strateški značajni. Imamo Harkovsku oblast gde su Rusi od 6. do 13. septembra faktički izgubili tu teritoriju, ali ona je stabilizovana, LNR se drži. Glavne odlike ove situacije su da pristiže ruska vojska, radi se o aktivnoj rezervi od oko 300.000 ljudi. Po informacijama koje imamo u reonu Rostova na Donu nalazi se oko 1.000 tenkova i oko 200.000 ruskih vojnika. To bi potencijalno mogla da bude „udarna pesnica“ koja bi se raspoređivala na nekoj od linija fronta. Zvanično u Belorusiji, odeljenje, to je u rangu jedne divizije ruske vojske koja je zajedno sa beloruskom, zvanično je 10.000, međutim procenjuje se i na 20.000 do 30.000. Najzad, u centralnom Černozemnom regionu nalazi se nekoliko desetina hiljada ruskih vojnika“, rekao je Petrović.

On je dodao da ukrajinska strana gubi dah i da joj je neophodan bilo kakav uspeh na desnoj obali Dnjepra.

„Ukrajinska strana gubi dah, ona je imala velike gubitke ljudske, ali je ostvarila jedan osetan teritorijalni protivudar pored Harkovske oblasti gde su uzeli gotovo 10.000 od 11.000 kvadratnih kilometara koje je držala ruska strana. Oni su uzeli jedno ali vredno mesto u Donjeckoj oblasti – Krasni Liman. U Hersonskoj oblasti izgubljen je deo teritorije desno od Dnjepra. Ono što je poslednja karta, rekao bih, ukrajinske strane, koju će oni sigurno pokušati da realizuju, do sada nisu imali uspeha, za američke izbore za Kongres i Senat koji su 8. novembra. Dakle u ovih 7 do 10 dana se očekuje naprezanje svih snaga i pokušaj realizacije bilo kakvog uspeha na desnoj obali Dnjepra. Zašto je tu pogodnije da udare Ukrajinci? Zato što postoje samo tri velika mosta na Dnjepru koji je tu širok nekoliko desetina kilometara, oko ušća, a tu postoje dva mosta antonovska koja su oštećena i nisu u saobraćaju“, dodao je Petrović.

Naučni savetnik je istakao da su u ovom trenutku ruske snage bliže tome da se odbrane, a da neoprezan napad i poraz Ukrajinaca može dovesti do ugrožavanja teritorija pod kontrolom Kijeva kod Odese i Nikolajeva.

„Za rusku stranu, kada dođe ova vojske to u daljem toku ne znači previše. Pazite, ruska strana je imala manji broj vojnika od ukrajinske strane u dosadašnjem toku operacija jer se radilo o profesionalnoj vojsci, uglavnom iz zapadnog vojnog okruga koja je visoko profesionalna, uigrana, ima visoko precizno oružje, jaku vatrenu moć, višestruko veću od Ukrajinaca i nadmoć u vazduhoplovstvu i mornarici. Međutim, negde posle pada Lisičanska,Ukrajinci su ogromnim naprezanjem zemlje gde su prvi i drugi poziv i teritorijalce upućivali na front dobili prednost u broju vojnika plus uigrane grupe vojnika koje su obučavane na Zapadu, u Poljskoj, Velikoj Britaniji i NATO bazama u Nemačkoj, zajedno sa naoružanjem. Tu je došlo do jedne prevage na frontu. Zašto je ruska strana kasnila? To se videlo naročito u septembru, to će biti predmeti naknadnih analiza ali prema analitičkim kanalima u Rusiji, nije bilo saglasje dela političkog vrha… Ukupno gledano u Hersonu će biti poslednji udar. Za sada se čini da je ruska strana bliža da se odbrani a Ukrajincima je potreban bilo kakav uspeh. Nije isključeno da, ako se Ukrajinci zalete, i dožive poraz, da se Rusi ne samo mogu odbraniti, nego može biti ugrožen i Nikolajev“, smatra Petrović.

„Neka vrsta veće pobede je u ovom trenutku najobavezniji zadatak koji stoji pred Kijevom“, u emisji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Veselin Šljivančanin podsetio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin upozoravao više puta NATO i da mu je preostalo ili da reaguje ili da prizna da Ruska Federacija nije velika sila i da mogu da joj rade šta hoće. 

„Vidite, sve vreme, ja pokušavam da budem neutralan, ne mogu da govorim laži, neistine, nisam ja strateg na frontu da kažem kako je bilo, ja mogu da kažem kako smo mi radili. Sve vreme i pre izbijanja specijalne vojne operacije Putin je upozoravao NATO. On je rekao da im je NATO obećao, kada se raspao varšavski ugovor, da se neće širiti, da neće ulaziti njihove rakete, njihove lansirne rampe u države koje su do juče bile u sastavu SSSR, u koje spada i Ukrajina. Čekao je, čekao i čekao, molio i molio, i sad došlo je bilo krajnje vreme ili da se bori za multipolarni svet ili da kaže: „Ja više nisam nikakva sila, može da radi šta ko hoće, može mene da rasparča i rastvori po nacionalnim šavovima. U tom svom obraćanju Putin je rekao da multipolarni svet i Zapad moraju naći način da ravnopravno razgovaraju o svojoj daljoj budućnosti. Možda se neće naći idealno rešenje, ali će se sigurno naći rešenje, nešto što će omogućiti bolju budućnost svih“, rekao je Šljivančan.

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA TELEVIZIJI „HAPPY“:“ Rusi su stavili sada Britance na vetrometinu, demanti ih ne zanimaju, biće preduzete vojno – tehničke mere!“

Srbivoje Radić izjavio je da je epicentar svog zla u SAD, odnosno u „dubokoj državi“ i da oni koji vladaju iz senke raspolažu sa tri osnovne moći: finansijskom, političkom, a trenutno u prvom planu, vojnom.

„Ako su oni u samom početku ruske specijalne vojne operacije imali ogromne gubitke, možete sada zamisliti kakvo je raspoloženje pod pritiskom ove lažne destrukcije koja dolazi sa Zapada kroz propagandno psihološko delovanje. ne zaboravite da Velika Britanija, SAD i Nemačka imaju posebno specijalizovane timove, čak ranga bataljona, koji se bave psihološko-propagandnim delovanjem i dovođenjem u zabludu stanovništva, nažalost, ovoga puta to su stanovnici Ukrajine. Ja ću vas samo podsetiti da epicentar sveg zla je u SAD, odnosno u nekoj „dubokoj državi“. To su oni koji vladaju iz senke i raspolažu sa one tri osnovne moći, odnosno dve, finansije i politika, a guraju i onaj treći segment koji je sada u prvom planu a to je vojni aspekt. Ako to sve sada sagledamo i pogledamo videćemo da od Vijetnama, Laosa, Kambodže, a onda Sredozemlja, Bliskog istoka, nažalost i Balkana, a sada Ukrajine, po istom scenariju američki hegemonizam šalje svetu poruke: „Sve ćemo na tomahavcima da vam donesemo. To se zove vaša sloboda, a sve ćemo da vam uzmemo ukoliko se suprostavite i gas, i naftu, i zlato, i rudnike, i bogatstva“. Otuda su i locirali na Kosovu i Metohiji, to nije slučajno, na Balkanu su locirali njihovu vojnu bazu, gde god se pojave ide vojna baza. Ako malo pogledamo Ukrajina je ovog puta u epicentru i ona je u stvari žrtva cele ove priče. Prvo su je uredili u fortifikacijskom smislu, iskopali su tranšee, tunele, sobraćajnice, izradili su heliodrome, aerodrome, pristaništa, skloništa, skladišta. Možete zamisliti koliko treba snaga, sredstava, vremena, da vi to sve na neki način infiltrirate, da sve dovedete na svoje mesto, i da onda napravite svoj strateški odnosno mobilizacijski plan razvoja svojih oružanih snaga, takav, da će po konceptu brzog napada u sam epicentar ka Moskvi preko Ukrajine i obuhvatnim dejstvima iz Crnog i Baltičkog mora Rusija biti raskomadana za nekoliko dana. Upravo sada Herson i i ova oblast koje je Rusija stavila pod svoju juristrikciju upravo se brane zahvaljujući specijalnim dejstvima i protivdejstvima protiv ovih koji sa Zapada pružaju logističku i svaku drugu podršku ukrajinskim snagama“, rekao je Radić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter