Izvor: Sputnik Srbija
18.09.2022 u 17:26
0

EVROPSKI FARMERI USTALI PROTIV KIJEVA: Ukrajinski proizvodi im obaraju cenu!

Farmeri u pojedinim evropskim zemljama pobunili su se zbog priliva ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda, koji im obaraju cenu.

Evropska unija, u znak podrške Ukrajini, ukinula je tarife i kvote za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Međutim, farmeri u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Francuskoj protestuju jer jeftino ukrajinsko žito i pileće meso obaraju cenu njihovih proizvoda, piše „Vol strit džurnal“.

Zbog toga dolazi i do tenzija na poljsko-ukrajinskoj granici, budući da Ukrajinci tvrde kako poljska strana usporava protok proizvoda, navodi taj list. Prema tvrdnjama Kijeva, na pojedinim graničnim prelazima, žito čeka i po 10 dana dok ne uđe u Poljsku, dok se Varšava pravda da radi najbrže što može.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukrajinsko žito drastično jeftinije od evropskog

Većina ukrajinskog žita, pre početka krize u toj zemlji, završavala je u zemljama u razvoju i ono je jeftinije nego žito proizvedeno u EU. Međutim, ukrajinsko žito sada ostaje u zemljama EU, navodi „Vol strit džurnal“.

Ukrajinska pšenica i kukuruz prodavali su se za 272 i 251 dolar po metričkoj toni ovog meseca, prema podacima kompanije „Argus“. Sa druge strane, pšenica u EU zemljama košta 324 dolara, dok je kukuruz 307 dolara.

Kijev se nada da će odluka o ukidanju tarifa postati stalna, navodi američki list. Međutim, nezadovoljstvo farmera u evropskim zemljama je veliko.

„Ja sam za podršku Ukrajini, ali verujem da je EU otvorila Pandorinu kutiju“, kazao je Jan Bjenjaš, čelnik jednog od poljskih udruženja poljoprivrednika. On se u junu sreo sa zvaničnicima EU zaduženim za poljoprivredu i predložio plan prema kom bi Brisel bio vlasnik i distributer ukrajinskog žita, kako bi zaustavio njegovu prodaju u Evropi. Međutim, ta ideja nije dočekana sa entuzijazmom, objašnjava on.

Bugarski farmeri održali su protest u nekoliko gradova protiv uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Ilija Prodanov, zamenik predsednika Bugarske nacionalne asocijacije proizvođača žitarica, rekao je da je njegova zemlja „preplavljena ukrajinskim žitom i suncokretovim semenom“.

Ukrajinci ne moraju da poštuju regulative EU

Prodanov objašnjava da ukrajinski poljoprivrednici svoje proizvode prodaju po nižim cenama zbog krize u toj zemlji, ali i zbog toga što ne moraju da poštuju sve regulative kao proizvođači u EU.

„Bugarski i evropski proizvođači ne bi trebalo da pate zbog Ukrajine“, rekao je Prodanov.

Francuska industrijska grupa „Anvol“, koja okuplja sve proizvođače piletine u toj zemlji, založila se da EU u junu sledeće godine ne obnovi odluku o ukidanju tarifa i kvota za ukrajinske poljoprivredne proizvode. EU je tarife i kvote ukinula u junu ove godine i ta odluka važi godinu dana.

„Anvol“ navodi da je uvoz pilećeg mesa iz Ukrajine u Francusku više nego udvostručen u prvih šest meseci 2022, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Na taj način su ugroženi francuski proizvođači, koji imaju daleko više troškove poslovanja, navodi „Anvol“.

Bune se i rumunski farmeri, i to ne samo zbog obaranja cene, već i zbog toga što je ukrajinsko žito istisnulo njihove proizvode iz luke u Konstanci.

„Iza zatvorenih vrata, svi dolazimo do zvaničnika i govorimo im da moraju naći rešenje“, kaže Kristijan Gavrila iz rumunske organizacije za trgovinu poljoprivrednim proizvodima „Pro agro“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter