Izvor: Tanjug
06.04.2023 u 22:37
0

FON DER LAJEN UPUTILA VAŽNU MOLBU KINESKOM PREDSEDNIKU: Zamolila ga da uradi samo jednu stvar!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je tokom posete Pekingu ohrabrila kineskog predsednika Si Đinpinga da razgovara sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Na pitanje novinara nakon sastanka sa Sijem, Fon der Lajen je rekla da Kina može izvršiti pritisak na predsednik Rusije Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajini.

Predsednica EK je izrazila zabrinutost zbog nuklearnih pretnji usled raspoređivanja ruskog oružja u Belorusiji i poručila da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN ima odgovornost da iskoristi svoj uticaj i višedecenijsko prijateljstvo sa Rusijom. Ona je takođe rekla da je stabilnost na Tajvanu od najveće važnosti.

„MOLIĆEMO PEKING DA NE POMAŽE RUSIJI“: Ursula fon der Lajen i Makron idu u Kinu!

– Niko ne bi trebalo da jednostrano menja status kvo pretnjom sile u ovom regionu, a tenzije treba da budu rešene kroz dijalog, dodala je fon der Lajen nakon sastanka sa kineskim predsednikom.

Ona je istakla da su transatlantske veze čvrste i zasnovane na poverenju i dubokom prijateljstvu. Prema njenim rečima, na sastanku je bilo reči i o neravnoteži u trgovinskoj razmeni između EU i Kine. Politika Kine prema Ukrajini može se sažeti u jednu rečenicu – „promovisati mir i dijalog“, citirali su državni mediji izjavu predsednika Si Đinpinga.

On je dodao da je glavni prioritet podsticanje prekida vatre i okončanje rata. Na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednica Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu, Si je rekao da veze Kine i EU nisu pod kontrolom niti zavisne od bilo koje treće strane.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter