Izvor: Happy BSC
22.03.2022 u 10:47
0

GENERAL STUPAR U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA TV HAPPY UPOZORIO NA OVU VAŽNU STVAR! Jasno je rekao Mariću šta Beograd MORA da uradi

Jutro počinje uz „Dobro jutro Srbijo“ na kanalu TV HAPPY a naš sagovornik ovog jutra, između ostalih, bio je i general-major Milorad Stupar, a tema je rat u Ukrajini.

Stupar, inače magistar političkih nauka i prvi komadant 72. brigade za specijalne operacije, izneo je stručno mišljenje o aktuelnoj situaciji kao i o poukama koje treba da naučimo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Treba prvo da razjasnimo šta je cilj specijalne operacije i kako se on ostvaruje, sa kojim snagama. Sigurno je da se specijalne operacije, o kojima mi nista ne znamo, odvijaju. Njihov cilj je da potpomažu glavnim snagama da izvode ključne zadatke. Mi moramo pažljivo analizirati sve jer ovo je neviđeni medijski rat. Ja sam više puta govorio, da se radi o višedimenzionalnim agresijama koje imaju konvencionalni i nekonvencionalni rat. Cilj je da se utiče na ljudsku psihu u jednom smislu da bude spremna za otpor i izvršavanje ratnih zadataka dok u drugom da bude nespremna i da se preda“, smatra Stupar.

On je analizirao i tog ovog sukoba.

„Ova situacija pokazuje da vojnička čizma mora doći na određenu teritoriju. Prvi talas bio je uništavanje sistema teritorijalne protivvazdušne odbrane. Drugi talas ide se na centre za vezu i komandna mesta, a potom na elektronska dejstva elektronskog rata. Teži se da se jedna vojska stavi u situaciju da nema ni oči ni uši“, smatra general-major.

Stupar je komentarisao i način na koji Rusija sprovodi svoje ciljeve.

„U specijalnoj operaciji u Ukrajini se još uvek radi o selektivnom gađanju. Imamo selektivno i neselektivno gađanje. Selektivno gađanje podrazumeva tačno označavanje vojnog cilja i uništavanje vojnog cilja koji je potvrđen. Neselektivno gađanje je izbor pilota, odnosno ono što se naziva ugrožavanje stanovništva i bezbednosti stanovništva. Do sada udarima visoko preciznog oružija ruskih oruzanih snaga u Ukrajini se koriste isključivo selektivno gađanje. Neselektivno se još uvek nije desilo, ali ako se pređe na to, to je ogromna opasnost za Ukrajince“, smatra Stupar.

On je izneo i svoje mišljenje o načinu delovanja ukrajinske vojske.

„To da prepuste teritoriju na neki način, da zauzmu odbranu, da formiraju teritorijalne bataljone je veliki uspeh Ukrajinske vojske, koja posle svojim dejstvima nanosi ozbiljne gubitke. Posebno zasedama onih kolona. Sa druge strane naseljena mesta bružaju braniocu značajne prednosti. Imate zaklone i možete brzo i lako da delujete po oklopnim jedinicama. Napadač je kanalisan ulicama i bulevarima, on ne može lako da napreduje već mora da formira jurišne odrede. To je krvava protivpešadijska borba. Međutim, izbor naseljenih mesta je problem za stanovništvo“, smatra general-major. 

Stupar je i naglasio da spajanjem Donjecka, Luganska, Mauripolja i Krima, odnosno odsecanje Ukrajine od obale ima ogroman efekat na njenu snagu.

„Ova kopnena veza je jedan zadatak. Ukrajina gubljenjem obale gubi mnogo. Sa obalom ona je regionalna sila, bez obale ona je sasvim mala sila.

Prvi komadant 72. brigade naveo je i poruke koje srpska vojska treba da izvuče.

Mi nemamo nikakvih pretenzija za osvajanje. Mi treba da gradimo vojsku, kao vojno neutralna zemlja, da branimo Srbiju, a Srbija će se braniti po pravcima, po položajima i po naseljenim mestima. Ovo iskustvo iz Ukrajine nam govori šta mi treba da radimo u razvoju borbene moći naše vojske“, zaključuje Stupar.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter