Izvor: RT
04.09.2023 u 17:30
0

NAMEŠTALJKA! UKRAJINCI OPTUŽILI RUSE DA SU NAPALI RUMUNIJU: BRAĆA RUMUNI odmah NEGIRALI!

Portparol ukrajinskog MSP je objavio fotografiju na kojoj se navodno vidi plamen eksplozije na suprotnoj obali Dunava na teritoriji Rumunije

Ukrajina je saopštila u ponedeljak da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije, koja je članica NATO-a, u noći tokom napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na reci Dunav, ali je Bukurešt kategorički demantovao taj izveštaj, javlja agencija Rojters.

Iz Rojtersa se ograđuju da nisu mogli „nezavisno da provere nijedan izveštaj o tome šta bi moglo predstavljati dramatičan preokret u osamnaestomesečnom ‘ratu’ Rusije u Ukrajini“, aludirajući da bi ovakav razvoj događaja prerastao u direktan sukob NATO-a i Rusije.

KAKAV UDAR NA ZAPAD! ERDOGAN I PUTIN SE SASTALI KAO BRAĆA ROĐENA: RUSIJA NAPUŠTA SPORAZUM O ŽITU, UMESTO DOLARA LIRA I RUBLJA

„Moskva redovno izvodi vazdušne udare velikog dometa na ciljeve u Ukrajini, koja se graniči sa Rumunijom“, podseća agencija, i citira predstavnika ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Olega Nikolenka:

„Prema podacima ukrajinske državne granične službe, sinoć su, tokom masovnog ruskog napada u blizini luke Izmail, ruski ‘šahedi’ pali uz detonacije na teritoriji Rumunije.“

Portparol ukrajinskog MSP-a Oleg Nikolenko rekao je i da je „ovo je još jedna potvrda da ruski raketni teror predstavlja ogromnu pretnju ne samo za bezbednost Ukrajine, već i za bezbednost susednih zemalja, uključujući i zemlje članice NATO-a„.

SUZE NAŠIH ODBOJKAŠICA: TIJANA OČAJNA nakon PORAZA! (VIDEO)

Međutim, rumunsko Ministarstvo odbrane objavilo je ovim povodom saopštenje u kome „kategorički“ negira ukrajinsku tvrdnju.

U saopštenju rumunskog ministarstva navodi se da je ruski udar na ciljeve u ukrajinskim lukama na Dunavu praćen u realnom vremenu, te da „ni u jednom trenutku sredstva koje je Ruska Federacija koristila za napad nisu predstavljala direktnu vojnu pretnju ni teritoriji Rumunije, niti njenim teritorijalnim vodama“.

NATO ima kolektivnu odbrambenu obavezu prema kojoj vojna alijansa napad na jednog saveznika smatra napadom na sve saveznike – famozni Član 5 Povelje NATO-a.

Nikolenko je objavio fotografiju na kojoj se navodno vidi plamen posle eksplozije na suprotnoj obali reke Dunav, linije razdvajanja ukrajinske Odeske oblasti i rumunske teritorije.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak iskoristio je ovu priliku da istakne, kako (navodni) incident pokazuje, potrebu za povećanjem zaliha moderne protivvazdušne odbrane i oružja dugog dometa, kako bi se Rusija lišila mogućnosti da lansira dronove i rakete na ciljeve u Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter