Izvor: Afera
04.09.2023 u 16:15
1

KAKAV UDAR NA ZAPAD! ERDOGAN I PUTIN SE SASTALI KAO BRAĆA ROĐENA: RUSIJA NAPUŠTA SPORAZUM O ŽITU, UMESTO DOLARA LIRA I RUBLJA

Erdogan će u Sočiju obavestiti Putina o njegovoj spremnosti da postane posrednik u Ukrajini

Turski lider Redžep Tajip Erdogan planira da ponudi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu svoje posredovanje u rešavanju ukrajinskog sukoba. To prenosi Milliiet

Kako navodi izdanje, turski predsednik je zainteresovan za trajni mir i stabilnu situaciju u Ukrajini. Napominje se da će na sastanku sa Putinom u Sočiju saopštiti spremnost da preuzme funkciju posrednika.

SUZE NAŠIH ODBOJKAŠICA: TIJANA OČAJNA nakon PORAZA! (VIDEO)

Kako se navodi u članku, u ovoj ulozi Erdogan će moći da organizuje direktne pregovore koji će dovesti do mirovnog sporazuma između Moskve i Kijeva.

Osim toga, novinari “Millijeta” su priznali da će Rusija nastaviti učešće u dogovoru o žitu nakon sastanka Putina i Erdogana.

Razgovori lidera Turske i Rusije biće održani u ponedeljak, 4. septembra. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova , događaj je zakazan za sredinu dana.


ODLUKE:

Dvojica lidera su na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili o crnomorskom Sporazumu o žitu, bilateralnoj saradnji i drugim pitanjima.

Rusija je bila prisiljena da napusti crnomorski Sporazum o žitu; na to su je primorali oni koji su odbili da ukinu sankcije na rusko đubrivo i hranu i nisu poštovali ruske uslove iz Sporazuma, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

„To više ne može da se trpi“, rekao je ruski predsednik.

Napuštanje Sporazuma pritom nije ugrozilo bezbednost svetskog tržišta hrane, dodao je. Ima, međutim, problema u pitanju pravednosti distribucije izvezenog žita, ali to nema veze sa tzv. Sporazumom o žitu, rekao je ruski predsednik.

„Ukratko, Zapad nas je zavaravao kada je u pitanju navodna humanitarna priroda sporazuma, pošto je više od 70 odsto od 32,8 miliona tona žita izvezenog iz Ukrajine išlo u bogate zemlje, prevashodno u Evropsku uniju. Sa druge strane, zemlje kojima je hrana preko potrebna su dobile tek tri odsto“, rekao je ruski predsednik.

Kako je istakao, Rusija će uskoro biti spremna da besplatno pošalje žito u šest afričkih zemalja, kako je dogovoreno u na samitu Rusija Afrika.

Predsednik Rusije podseća da je Moskva produžavala svoje učešće u sporazumu na molbu partnera u nekoliko navrata, iako nijednom nije ispunjen ni jedan od njenih zahteva.

„Mi nismo protiv Sporazuma, želimo da mu se vratimo, ali uslovi Rusije moraju bili ispunjeni. Tu nema šta da se doda“, rekao je.

Napominje da koridori ne smeju biti korišćeni u vojne svrhe, kao što je ukrajinska strana činila.

Na sastanku je bilo reči i međunarodnim problemima, situaciji u Ukrajini i mirovnim inicijativama ali i o Sporazumu o žitu, rekao je Putin.

Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta su načela od kojih polazi i Rusija i Turska u pristupu rešenju sirijskog konflikta, napomenuo je ruski predsednik

Rusija i Turska više trguju u rublji i liri, a manje u dolaru

Multilateralna saradnja Rusije i Turske se uspešno razvija, napomenuo je predsednik Rusije. Ekonomska razmena dveju zemalja porasla je za rekordnih 86 odsto u 2022. godini i dostigla 62 milijarde dolara u 2022. godine. Tokom prve polovine 2023. porasla je za dodatnih 4 odsto, i uviđa se trend veće upotrebe lokalnih valuta dveju zemalja, rekao je Putin.

„Sve češće koristimo nacionalne valute u razmeni a upotreba dolara se smanjuje“, rekao je Putin.

Rusija će uvek biti pouzdan dobavljač gasa, spremni smo da i dalje nastavimo saradnju, a raspoloženi smo i da preko Turske šaljemo gas za treće zelje u Evropu. U te svrhe razvijen je projekat, dodao je.

Saradnja dveju zemalja u energetskom sektoru od strateške je važnosti. „Rosatom“ nastavlja da gradi prvu tursku nuklearnu elektranu, koja će imati četiri nuklearna bloka po ruskom dizajnu, napomenuo je ruski predsednik, dodao da oko 25.000 ruskih i turskih stručnjaka kako bi elektrana počela da radi u 2024. godini.

Erdogan: Crnomorska inicijativa igra važnu ulogu

Crnomorska inicijativa je igrala važnu ulogu za najsiromašnije zemlje, tj zemlje u razvoju, naglasio je turski predsednik, dodavši da je stav Rusije ispravan ukoliko je većina izvezenog ukrajinskog žita zaista išla u bogate zemlje.

„Na jedan ili drugi način, želimo da radimo sa Rusijom kako bi poslali žito u zemlje kojima je ono najpotrebnije“, rekao je Erdogan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KAKAV UDAR NA ZAPAD! ERDOGAN I PUTIN SE SASTALI KAO BRAĆA ROĐENA: RUSIJA NAPUŠTA SPORAZUM O ŽITU, UMESTO DOLARA LIRA I RUBLJA”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter