Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
19.06.2023 u 13:33
0

IZRAEL IZVOZI NA STOTINE TENKOVA MERKAVA: SAD umešao prste, uskoro završavaju u Ukrajini

Pošto su određene komponente tenka, uključujući i motor, američke proizvodnje, potrebno je odobrenje Ministarstva odbrane u Vašingtonu da bi se transakcija izvršila.

Očekuje se da će Ministarstvo odbrane SAD uskoro odobriti izraelsku prodaju stotina tenkova Merkava Mark 2 i Mark 3, koji su proizvedeni u Izraelu 1980-ih i 1990-ih i povučeni iz upotrebe poslednjih godina, dvema stranim zemljama, od kojih je jedna iz Evrope.

IZRAELSKA „KOČIJA“ STIŽE U EVROPU: Tenk MERKAVA traže DVE ZEMLJE, ovaj potez TEL AVIVA je presedan

Ministarstvo odbrane Izraela je zbog “osetljivosti procesa” izbeglo da precizira imena dve zemlje sa kojima je ugovorilo kupovinu više od 200 polovnih izraelskih tenkova, ali je potvrdilo da su sporazumi u završnoj fazi potpisivanja i da su očekuje se da će biti zaključen za oko tri meseca.

Prema procenama, vrednost transakcija mogla bi da dostigne više desetina miliona dolara za sve tenkove, iznos koji Izraelci smatraju zanemarljivim u odnosu na ono što bi podrazumevala kupovina novih tenkova.

Tako je, poređenja radi, znamo da je Izrael pre otprilike deceniju ponudio stranoj zemlji mogućnost da kupi novi tenk Merkava Mark 4 sa proizvodne trake za oko 4 miliona dolara po komadu.

Dodatne informacije ukazuju da će dva paketa nabavke biti podeljena – jedan će uključivati starije tenkove Merkava Mark 2 (iz 1980-ih) i drugi Merkava Mark 3 (iz 1990-ih).

Ukrajina bi mogla dobiti 200 izraelskih tenkova Merkava

Prema informacijama koje je objavila Walla i pozivajući se na poljske vojne stručnjake, Ukrajina, pripremajući se za nastavak sukoba i planirajući borbu do kraja 2024. godine, traži načine da ojača svoje snage.

Kijev navodno posebno računa na moguću kupovinu izraelskih tenkova Merkava Mark 2 i 3. Ukupno se može govoriti o snabdevanju ukrajinskog naoružanja 200 tenkova ovog tipa. Osim Ukrajine, mogući kupac tenkova može postati i Poljska.

„Ukrajina već poseduje tenkove i oklopne transportere, ali nastoji da ojača svoje snage kako bi nastavila neprijateljstva tokom narednih godina“, rekao je za portal Walla neimenovani poljski vojni stručnjak.

Takođe je dodao da u slučaju kupovine izraelskih tenkova postoji mogućnost njihove modernizacije u Izraelu ili zajedno sa poljskom odbrambenom industrijom.

“Svi su dobro svesni uloge tenka na bojnom polju. Njegova vatrena moć, manevarska sposobnost i zaštita mogu biti značajna prednost u borbi”, naglašava stručnjak, komentarišući mogućnost prodaje tenkova Merkava Evropi.

Istovremeno, izraelska vlada se našla pod pritiskom Vašingtona, koji poziva na pomoć Ukrajini, uprkos želji Izraela da održi neutralni kurs.

Takođe se navodi da će Izrael u slučaju prodaje tenkova Merkava verovatno povećati stopu proizvodnje tenkova Tip 4 i Barak, kao i oklopnih transportera Tiger i Eitan, što su potvrdili aktivni i rezervni oficiri.

Izraelski tenkovi Merkava

U početku su Odbrambene snage Izraela bile pesimistične da bi strana vojska želela ove tenkove i razmišljali su da ih prodaju za reciklažu. Međutim pošto su bili dobro održavani, a potražnja za polovnim tenkovima je eksplodirala nakon izbijanja rata između Rusije i Ukrajine, Izrael je požurio da proveri stanje starih tenkova i utvrdilo da su dovoljno funkcionalni da se prodaju.

Izraelski odbrambeni zvaničnici su objasnili da je „proizvodnja borbenog tenka složen i dugotrajan proces koji može da potraje dve godine i košta čitavo bogatstvo; trenutno postoje tenkovi koji su kvalifikovani za rad odmah“.

Izraelski zvaničnici su naveli i da je „Evropa u trci u naoružanju najvećoj još od Drugog svetskog rata”, a kao primer je dato nemačko Ministarstvo odbrane, koje je utrostručilo budžet na odbranu.

U tom kontekstu, Ministarstvo odbrane Izraela je izvestilo o istorijskom rekordu u prodaji izraelskog oružja drugim zemljama u protekloj godini, u iznosu od približno 12,5 milijardi dolara.

Takođe, izraelsko ministarstvo u skladištu ima stotine oklopnih transportera M-113, koji se takođe penzionišu, kao rezultat stupanja u službu transportera „Namer“ i „Eitan“ poslednjih godina. Ali još uvek nema inostrane potražnje za njima, jer se smatraju slabo zaštićenim od protivtenkovske vatre.

Izrael je do sada samo prodao tenk Merkava Kolumbiji 2012. Takođe, verzija oklopnog transportera sa oklopnim vozilima takođe je prodata prošle godine, Filipinskoj vojsci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter