Izvor: HappyBSC/Tanjug
22.07.2022 u 14:49
0

KINESKI NAUČNICI USPELI DA SKRATE PERIOD VEGETACIJE: Ovaj gen povećava prinos pirinča za 50 odsto!

Kineski naučnici su uspeli da uticanjem na jedan gen kod pirinča povećaju prinos ove biljke za 50 odsto, a da pritom i skrate period vegetacije biljke, preneli su kineski mediji.

SPECIJALISTI UPOZORAVAJU: Ako kuvate pirinač na OVAJ način, to može da bude OPASNO po zdravlje!

Utvrđeno je da prekomerna ekspresija ovog gena može povećati prinos za više od 50 odsto kod najčešće vrste pirinča, a pritom je vegetacija pune dve nedelje kraća, odnosno berba stiže dve nedelje ranije.

Istraživači su testirali pirinač sa izmenjenim genom u oblastima širom Kine, a ovo otkriće bi moglo biti značajan korak u procesu proizvodnje dovoljnih količina hrane.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Predvodnik tima sa Kineske akademije poljoprivrednih nauka DŽou Venbin naveo je da testiranje ovog gena traje od 2018. godine u oblastima sa različitim klimatskim uslovima i da su rezultati izuzetno povoljni.

– Korišćenjem ovog gena prinos je porastao za 41-68 odsto, dok je indeks žetve povećan za 40-55 odsto u zavisnosti od oblasti – naveo je Venbin.

Poboljšanje fotosinteze i efikasnosti korišćenja gena „OsDREB1C“ pokazalo se kao osnova za postizanje visokih prinosa i ranije zrelosti pirinča.

Ovaj gen se nalazi i u drugim biljkama, a njegovom ekspresijom kod pšenice podignut je prinos za 20 odsto.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter