Izvor: agencije
12.01.2024 u 09:27
0

KLJUČA U CRVENOM MORU: Amerika i Britanija bombardovale 60 ciljeva u Jemenu, Huti prete odmazdom – Saudi Arabija poziva na uzdržanost

Američke i britanske snage otpočele su u četvrtak uveče udare na pobunjenike Hute u Jemenu, saopštili su američki zvaničnici. Napadi su pokrenuti iz vazduha i sa mora, a koriste se avioni, brodovi, ali i podmornice. Napad je usledio nakon što su obe zemlje upozorile da bi "moglo da dođe do posledica ako brodovi budu stalno gađani u Crvenom moru".

Zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija „platiti visoku cenu“ nakon što su te dve zemlje izvele napade na položaje te pobunjeničke grupe u Jemenu. Portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ovu akciju SAD i Britanije, prenosi Rojters.

Nekoliko desetina antiratnih aktivista protestovalo je na Tajms skveru u Njujorku i ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog napada SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta u Jemenu. Učesnici protesta rekli su da taj napad preti da izazove eskalaciju rata u Pojasu Gaze

Nastavićemo napade na brodove u Crvenom moru

Huti će nastaviti da gađaju brodove koji idu ka Izraelu uprkos napadima SAD i Velike Britanije, rekao je njihov portparol Muhamed Abdulsalam. Prema njegovim rečima, „nema opravdanja za napad u Jemenu“.

Hezbolah osudio napade SAD i Velike Britanije na Hute

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je danas da osuđuje britansko-američke napade na Jemen.

„Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu“, navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi

 Napadi su kršenje teritorijalnog integriteta Jemena

Iran najoštrije osuđuje američko-britanske napade na jemenske Hute, saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

„Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije. Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi“, rekao je Kanani, prenosi Rojters pozivajući se na portal

Saudijska Arabija poziva na uzdržanost nakon vazdušnih udara na Jemen

Saudijska Arabija sa „velikom zabrinutošću“ prati vazdušne napade SAD i Velike Britanije na susedni Jemen, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u petak, pozivajući se na eskalaciju.
„Kraljevina Saudijska Arabija sa velikom zabrinutošću prati vojne operacije koje se odvijaju u regionu Crvenog mora i vazdušne napade na brojna mesta u Republici Jemen“, navodi se u saopštenju, pozivajući na „samoograničenje i izbegavanje eskalacije .”

jako je bitno održati stabilnost ovog regiona jer je stabilnosti regiona Crvenog mora, gde je sloboda plovidbe ključna”.

Saudijska Arabija, koja je poslednjih meseci bila angažovana u mirovnim pregovorima sa jemenskim Hutima, pažljivo je pratila situaciju sa „velikom zabrinutošću“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter