Izvor: RT/WORLD EDITION
09.05.2024 u 17:20
0

PUTIN NE DOZVOLJAVA NIČIJE PRETNJE: Rusija će pokušati da spreči globalni sukob

Strateške snage zemlje su uvek "u pripravnosti" protiv potencijalnih pretnji, rekao je ruski predsednik na paradi za Dan pobede

Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći da spreči „globalni sukob“, ali i neće dozvoliti nikakve pretnje po zemlju, rekao je predsednik Vladimir Putin u obraćanju na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi.

Na događaju povodom proslave 79. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, Putin je istakao da je ruska vojska „uvek u pripravnosti“ i spremna da brani suverenitet zemlje.

„Zapad bi voleo da zaboravi lekcije Drugog svetskog rata, ali sećamo se da je sudbina čovečanstva rešena u grandioznim bitkama kod Moskve i Lenjingrada“, kao i drugih gradova, rekao je Putin.

Russian President Vladimir Putin, left and Russian Defense Minister Sergei Shoigu, right, leave Red Square after the Victory Day military parade in Moscow, Russia, Thursday, May 9, 2024, marking the 79th anniversary of the end of World War II. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Rusija će učiniti sve da spreči globalni sukob, ali u isto vreme nećemo dozvoliti da nam bilo ko preti.

Predsednik je istakao da Rusija „proživljava težak period“ u svojoj istoriji, napominjući da sudbina zemlje zavisi od svakog Rusa. „Ovaj Dan pobede obeležavamo u uslovima specijalne vojne operacije – svi njeni učesnici, oni koji su na prvim linijama fronta – oni su naši heroji. Klanjamo se njihovoj istrajnosti i požrtvovanosti. Cela Rusija je uz vas“, rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da se zemlja seća svih onih koji su izgubili živote u borbi protiv nacizma i onih koji su ubijeni tokom sukoba u Ukrajini. Odao im je pomen minutom ćutanja.

„9. maj je uvek veoma emotivan, potresan dan… Dan pobede spaja sve generacije. Idemo napred na osnovu naših vekovnih tradicija i uvereni smo da ćemo zajedno obezbediti slobodnu, bezbednu budućnost za Rusiju“, istakao je Putin.

Predsednikov govor završen je na tradicionalan način uz pucnjavu kanona i rusku himnu.

Vojne parade i drugi događaji povodom Dana pobede održavaju se u preko 300 gradova širom Rusije. Već više od decenije, proslava je uključivala i masovni civilni marš poznat kao Besmrtni puk, u kojem ljudi nose portrete svojih rođaka koji su se borili protiv nacista tokom rata. Ove godine ceremonija je otkazana zbog bezbednosnih razloga

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter