Izvor: HappyBSC/Tanjug
22.07.2022 u 10:00
0

KONAČNO JE USVOJEN ZAKON: Francuska podiže penzije i plate zbog visokog rasta inflacije, građani i dalje veoma zabrinuti!

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je danas predlog zakona o povećanju penzija i privremenom zamrzavanju povećanja stanarina.

Time je vlada napravila korak napred ka ispunjavanju najvažnijeg obećanja u izbornoj kampanji da će povećati kupovnu moć domaćinstava zbog visoke inflacije.

FRANCUSKI MINISTAR FINANSIJA PORUČUJE: Evrozona je „usred vrhunca inflacije“, trajaće najmanje do kraja godine

Ovo je istovremeno prvi test za predsednika Emanuela Makrona, koji će pokazati da li može da postigne kompromis s ojačalom opozicijom nakon što je izgubio apsolutnu većinu na nedavnim izborima, budući da predlog zakona sada ide u Senat, u gornji dom kojim dominiraju konzervativni republikanci, ocenjuje Rojters.

Predlogom zakona se, pored ostalog, predvija povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru, bonovi za hranu i mehanizam koji omogućava kompanijama da isplaćuju veće neoporezive bonuse radnicima. Očekivani budžetski troškovi su oko 20 milijardi evra (20,37 milijardi dolara).

Glasanje, kasno noćas, usledilo je nakon žestokih debata u kojima su političari levičarskog saveza Nupes, najvećeg opozicionog bloka, kritikovali vladu ocenjujući da predložene mere ne idu dovoljno daleko.

Za predlog zakona glasao je 341 poslanik, a 116 je bilo protiv. Vladu su podržali republikanci i krajnje desničarska partija Rasamblamon Nasional, dok poslanici Nupesa nisu glasali za njega.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pomoć Francuzima da se izbore s visokim troškovima života, koji su uglavnom vođeni rastom cena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu, bilo je jedno od ključnih Makronovih obećanja u predizbornoj kampanji, pošto je tokom svog prvog mandata doživeo masovne ulične proteste poznate pod nazivom pokret žutih prsluka.


Inflacija u Francuskoj je prošlog meseca iznosila 6,5 posto na godišnjem nivou.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter