Izvor: RT Balkan
03.10.2023 u 13:50
1

LAVROV SA LIDEROM JUŽNE OSETIJE: Evo zbog čega su se sastali – ovo niko nije znao!

Odnosi Rusije i Južne Osetije razvijaju se dinamično, politički dijalog je danas na visokom nivou, a Južna Osetija će nastaviti da bude pouzdan partner Ruske Federacije.

LAVROV IZNEO JASAN STAV: Nadam se da ništa neće uništiti naše vekovne veze!

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov sastao se danas u Sočiju i sa delegacijom Južne Osetije i tom prilikom poručio da Moskva planira da i ubuduće „jača i dalje nastavi podršku Južnoj Osetiji“ kada je reč o bezbednosti, odbrani, socijalno-ekonomskom razvoju. 

Odnosi se razvijaju dinamično, politički dijalog je intenzivan na najvišem nivou, uključujući i dijalog sa predsednikom Rusije, njegovom administracijom, parlamentom, Savetom bezbednosti, MSP-om i tako dalje, pojasnio je Lavrov.

Ministar je istakao da je, prema rezultatima za prošlu godinu, trgovinska saradnja sa Južnom Osetijom procenjena na 140 miliona dolara, te da, iako se ona za sada određuje u američkoj valuti, to neće biti tako još dugo.

Takođe, šef ruske delegacije je rekao i da je Rusija zahvalna za humanitarnu podršku koju njeni borci na frontu dobijaju od Južne Osetije, kao i da su građani zainteresovani za produbljivanje kulturne saradnje sa Južnom Osetijom.

Predsednik Južne Osetije Alan Gaglojev sa svoje strane poručio je da ove godine proslavljaju 15 godina postojanja, i da, u tom kontekstu, želi da iskaže zahvalnost Ruskoj Federaciji za neprestanu pomoć i podršku.

On je istakao da je trenutno nastupio težak period, ako se uzme u obzir Specijalna vojna operacija, ali da, ukoliko se svi budu držali onoga što kaže rusko rukovodstvo, onda neće biti problema, svi zadaci će biti ispunjeni i u to niko nema prava da sumnja.

„Naši odnosi sa Rusijom su na visokom nivou u svim oblastima. Moskva je garant mira u regionu i naš partner. Do sada, potpisali smo oko 130 sporazuma. Prioritet u spoljnoj politici je dalje produbljivanje saradnje sa Rusijom. Naša saradnja je sveobuhvatna“, i, kao što je to predsednik Rusije ranije rekao, „naši odnosi su posebni i mi to cenimo“.

Gaglojev je, takođe, poručio da Južnu Osetiju najviše brinu bezbednosna pitanja koja se tiču Južne Osetije, ali i stanja u regionu, o čemu bi voleo da više porazgovara sa ruskom delegacijom.

„Južna Osetija je spremna da nastavi saradnju sa strateškim partnerima. Ostajemo pouzdan partner Rusije“, zaključio je lider Južne Osetije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “LAVROV SA LIDEROM JUŽNE OSETIJE: Evo zbog čega su se sastali – ovo niko nije znao!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter