Izvor: Tanjug
20.10.2022 u 21:23
0

Lideri Evropske unije traže način da ublaže energetsku krizu!

Premijeri Italije, Belgije i Letonije bili su među onima koji su u četvrtak izrazili frustraciju zbog odbijanja Nemačke da ograniči cene gasa, dok se 27 lidera Evropske unije sastalo na drugom samitu u dve nedelje kako bi pokušali da ublaže akutnu energetsku krizu.

EU se bori sa visokim cenama energenata koji podstiču inflaciju i povećavaju izglede za recesiju na celom kontinentu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Naše jedinstvo mora biti stvarno… Moramo da idemo brže i dublje“, rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola u govoru na početku samita.

Očekuje se da će u večeras lideri Unije usvojiti alternativnu referentnu cenu za tečni prirodni gas i zajedničku kupovinu gasa.

Nemačka, najveća ekonomija EU predvodi mali tabor koji uporno odbija pozive 15 drugih zemalja Unije da se ograniče cene gasa, zbog čega je Mario Dragi rekao:“od nas se traži da pokažemo solidarnost u deljenju energije, ali nema solidarnosti u našim pozivima na smanjenje cena“.

„Ovakav način razmišljanja je već naneo ogromnu štetu: finansirali smo Putinov rat, izazvali recesiju“, rekao je Dragi.

Belgijski premijer Alekander de Cro, čija zemlja izvozi struju u susednu Nemačku, je takođe frustriran:“Solidarnost ne bi trebalo da bude samo u snabdevanju – trebalo bi da bude i u cenama“.

NOVI KRIVIČNI POSTUPAK PROTIV ALEKSEJA NAVALJNOG: Ruskom opozicionaru preti zatvorska kazna od 30 godina!

Osim neslaganja oko toga da li i kako postaviti gornju granicu cene gasa, lideri EU se takođe sukobljavaju oko planova potrošnje zemalja sa najdubljim džepom, za koje se drugi žale da su nepravedni i podrivaju konkurenciju na jedinstvenom tržištu Unije.

Letonski premijer Krišjanis Karinš je upozorio na protekcionističke tendencije i izjavio da se mora naći način da se to prevaziđe.

„Opasnost je takva da neke države članice, koje imaju veći budžet ili više slobode da pozajmljuju novac mogu da podrže svoja preduzeća i domaćinstva više od drugih zemalja članica“, izjavio je Kariš.

Kancelar Olaf Šolc, braneći paket podrške njegovoj zemlji od 200 milijardi evra, rekao je da je Nemačka delovala solidarno sa drugim članicama EU tokom pandemije KOVID-19 i ukazao na druge zemlje koje takođe podržavaju potrošače energije.

„Ali, naravno, moramo pažljivo da razmotrimo šta odlučujemo kako bismo osigurali da to funkcioniše“, rekao je Šolc.

Španski premijer Pedro Sančez je jasno stavio do znanja da „ne odlazi kući bez zaključaka koji će poslati pravi signal“ o cenama.

Zvaničnik Unije koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da se Šolcu to nije dopalo.

U nacrtu zaključaka samita lidera, koji je video Rojters, traži se od Evropske komisije da „preduzme rad“ i na privremenom dinamičkom koridoru cena za transakcije prirodnog gasa i na ograničenju cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

U nedostatku snažnijeg zajedničkog odgovora EU, Španija i Portugal su već primenile ovaj model kod kuće. Oni su se takođe dogovorili sa Francuskom da izgrade naftovod na moru između Barselone i Marseja.

Takve regionalne inicijative ističu mešavinu energije i interese zemalja EU, što ukazuje na rizik da sastanak lidera ne uspe u zajedničkoj kratkoročnoj akciji za rešavanje visokih cena energije uoči zime.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter