Izvor: Kurir.rs
04.12.2023 u 07:46
0

MAKRON PORUČIO: „Izrael uništenjem Hamasa rizikuje deceniju rata“

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da izraelski cilj potpunog uništenja Hamasa mora biti jasno definisan jer će u protivnom dovesti do rata koji će trajati čitavu deceniju.

Makron je u obraćanju novinarima posle konferencije o klimi u Dubaiju pozvao da se udvostruče napori na postizanju trajnog prekida vatre.

Civilna područja

– Potpuno uništenje Hamasa. Da li iko misli da je to moguće izvesti – upitao je Makron i nastavio:

– Ako je to cilj, onda će rat trajati još deset godina. Izraelske vlasti moraju da objasne svoj cilj. Francuska je zabrinuta zbog novog nasilja u Gazi.

MAKRONOVO BRUTALNO UPOZORENJE: Novi uslov Hamasa znači samo JEDNO

Makron je najavio odlazak u Katar kako bi pokušao da doprinese nastojanjima da se postigne novi prekid vatre.

– Za Izrael nema trajne sigurnosti u regiji ako se sigurnost te zemlje postiže po cenu života Palestinaca, što sa sobom nosi i ogorčenost u regiji. Budimo kolektivno razumni i prisebni. Delotvorna borba protiv terorizma ne znači sistemsko i trajno bombardovanje. Ispravan odgovor protiv terorističke grupe ne znači eliminisanje čitave teritorije ili bombardovanje svih civilnih područja. I turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra da je nedostižan izraelski cilj da uništi Hamas ili protera palestinske militante iz Pojasa Gaze:

– Zapadne zemlje, koje podržavaju Izrael, posebno Sjedinjene Države i Velika Britanija, uvek postavljaju pitanje „Šta ćemo da radimo u vezi s pretnjom Hamasa?“, umesto da gledaju na rešenje dve nezavisne države – rekao je Erdogan novinarima na letu iz Dubaija.

– Naš odgovor je: ako u centar stavimo analizu zasnovanu na rešenju dve države, pitanje Gaze i međusobne pretnje će suštinski nestati. Tako treba da se nosimo s tim. Isključivanje i uništenje Hamasa nije realan scenario – dodao je turski lider.

Bez kompromisa

Erdogan je oštro osudio izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze i „beskompromisni pristup“ jevrejske države za prekid jednonedeljnog primirja s palestinskim militantima, koje je isteklo u petak. Takođe je više puta odbijao da Hamas označi kao terorističku grupu i umesto toga nazvao je Izrael „terorističkom državom“. Uz to je obećao i da će učiniti sve da Izrael odgovara za zločine počinjene u Pojasu Gaze pred međunarodnim krivičnim sudom. Izrael je optužio Ankaru da podržava militante. Izviđanje iz vazduha

Britanci iz aviona traže taoce

Britanski avioni će nadletati Izrael i Pojas Gaze u nastojanju da se obezbede informacije u okviru nastojanja da se oslobode taoci, najavilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije. Izviđački avioni „neće biti naoružani, nemaju borbenu ulogu i zadatak će im jedino biti da lociraju taoce“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

– Samo informacije koje se odnose na taoce će biti prenete relevantnim vlastima odgovornim za spasavanje talaca – dodaje se u saopštenju. Veruje se da u Gazi ima još oko 125 izraelskih talaca, navode izraelski mediji. UKRATKO

– Hamas je saopštio da do prekida vatre u Gazi više neće biti razmene talaca i zarobljenika

– Izraelska vojska je potvrdila gubitak još dva vojnika, ukupno 66 ih je poginulo od početka rata

– Hamas tvrdi da je 700 osoba poginulo u izraelskim udarima koji su usledili nakon prekida primirja

– Izrael tvrdi da je u Gazi dosad pronađeno ukupno 800 ulaza u tunele.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter