Izvor: Sputnjik
04.12.2023 u 08:11
0

ODRŽAN REFERENDUM U VENECUELI: Izglasano pripajanje Esekiba

Na referendumu u Venecueli, održanom u nedelju, oko 95 odsto građana podržalo je pripajanje teritorije Esekibo, koja se nalazi u Gvajani, za koju tvrde da je oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka.

Predsednik biračkog tela Elvis Amoros, saopštio je da je oko 95 odsto građana koji su izašli na referendum glasalo „za“ na svih pet postavljenih pitanja.

Venecuelanski glasači su upitani da li podržavaju uspostavljanje države na spornoj teritoriji, poznate kao Esekibo, davanje državljanstva sadašnjim i budućim stanovnicima te oblasti i odbacivanje nadležnosti najvišeg suda Ujedinjenih nacija u rešavanju nesporazuma između južnoameričkih zemalja.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je izjavio da je ovo „veliki korak u dobrom pravcu“ i da ovaj događaj označava novu fazu u borbi za prava Venecuele nad teritorijom Gvajane Eskibe.

MAKRON PORUČIO: „Izrael uništenjem Hamasa rizikuje deceniju rata“
Teritorija Esekiba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine Gvajane i takođe se graniči sa Brazilom, čije je Ministarstvo odbrane ranije ove sedmice saopštilo da je „intenziviralo svoje odbrambene akcije“ i pojačalo vojno prisustvo u tom regionu zbog pomenutog spora.
Esekibo je teritorijalno veći od Grčke i bogat je mineralima.
Venecuela je oduvek smatrala Esekibo svojim teritorijom, jer je region bio unutar njenih granica tokom španskog kolonijalnog perioda, i dugo je osporavala granicu koju su međunarodni arbitri odredili 1899. godine, kada je Gvajana još bila britanska kolonija.
Gvajana, jedina zemlja u kojoj se govori engleski jezik u Južnoj Americi, smatra da je prvobitni sporazum legalan i obavezujući i zatražila je od Međunarodnog suda pravde 2018. da tako presudi.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter