Izvor: HappyBSC
18.05.2022 u 22:32
0

„Napad, isto kao i predaja, uvek ide uz komandu“, „Zelenski je portparol Amerikanaca“, „Rusija će u pregovore samo ako se ispune njeni zahtevi“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u ratom zahvaćenoj Ukrajini ali i posledicama tog sukoba na geopolitičku situaciju na planeti.

Da bolje razumemo i sagledamo nastalu situaciju pomogli su nam naši sagovornici: dr Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, dr Luka Kastratović general, analitičar Ruben Papijan, dok se, putem Skajpa, uključio i novinar Danijel Simić iz Ukrajine.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentarišući navode da su zapravo Amerikanci odobrili predaju ukrajinskih vojnika zarobljenih u čeličani Azovstalj, dr Slobodan Janković je izjavio da je tim činom srušen mit o herojstvu Azovaca.

„Mi ne možemo da znamo ko je dao nalog da se predaju, da li su prosto oni sami vršili pritisak i pretili rukovodstvu da ne mogu da izdrže i da će se predati na ovaj ili onaj način, ili je nešto drugo u pitanju, to ne bih komentarisao. Oni su se predali i sada imaju tretman ratnih zarobljenika. Ko se dogovorio to je manje bitno. Pričalo se kako su oni „heroji Ukrajine“, da će pre poginuti nego pasti u ruke neprijatelju. To je sve palo u vodu  i ovo je vrlo važno, ova sad epizoda rata pokazuje da ta strategija i ta priča o herojstvu Azovaca ponajviše pada u prašinu. Ono što predstoji su borbe za oslobođenje preostalih teritorija Donbasa, to je ono što je sledeće po redu“, naglašava Janković.

On je istakao da Zelenski zapravo služi kao portparol Amerike u Evropi

„Ono što je rekao predsednik Ukrajine Zelenski o šestom paketu sankcija Rusiji, to je ustvari ono što Amerika, preko njega, poručuje Evropskoj uniji. On je tu portparol Amerikanaca i kada govorimo o američkim vojnicima, šta su oni uradili od kada je krenula ukrajinska kriza, kada je krenula specijalna operacija, pa rat, oni su povećali svoje vojno prisustvo u Evropi, odnosno svoju kontrolu. Na Evropskom kontinentu broj američkih vojnika porastao je sa 80.000 na 100.000 ljudi“, rekao je Janković.

 SEDAM AUTOBUSA SA UKRAJINSKIM BORCIMA NAPUSTILO „AZOVSTALJ“: Rusija preuzima potpunu kontrolu nad gradom

General dr Luka Kastratović rekao je da su dva razloga predaje ukrajinskih vojnika iz Azovstalja.

„Konačno, posle dužeg vremena došlo je do predaje Azovaca i oni su se predali iz dva razloga. Prvi je taj što je Amerika odobrila Zelenskom da im dopusti da se predaju, jer Rusija ide u pregovore samo ako Ukrajina prihvati uslove koje je dala Rusija. Drugo, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine požalio se Nemcima da Ukrajina ipak trpi velike gubitke i da nemaju dovoljno sredstava da se suprostave Rusima. Sledeći momenat je bitan jer zapadne zemlje, koje su zdušno davale i naoružanje, i tenkove, i avione, u poslednje vreme, kada su istrošili te starije tipove naoružanja, sada su smanjili tu pomoć. Tako da postaju i Amerikanci svesni da Rusi vladaju situacijom. Polako se naziru određeni obrisi gde Rusija uporno i polako ide u drugu fazu specijalne vojne operacije  i videli su Amerikanci da Rusija neće da popusti. Ovi se predaju, ipak je Zelenski to odobrio. Suština je da nisu izvršili zadatak i verovatno će većina njih biti posle tretmana kao ratnih zarobljenika pušteni. Sledile su im kazne, zbog toga se nisu predavali, pružali su otpor i štitili su određene ličnosti koje su bili na određenim funkcijama“, smatra general.

On je dodao da Rusi planiraju da procesuiraju i dokažu zločine za koje su optuživali Ukrajinu.

 „Rusija je formirala timove za praćenje zločina Ukrajinaca , da se može dokazati svetskoj javnosti da se može procesuirati i da mogu biti validni ti dokumenti i papiri, kako to rade eksperti i tužioci, odnosno da mogu da se dokažu tvrdnje o zločinima. Zelenski od Amerikanaca traži da se Rusi proglase kao protagonisti i zaštitnici terorista, a u stvari to bi trebalo da bude i ova Ukrajina. Verovatno je to i propaganda, Zapad je zaista slao i šalje što više specijalnih sredstava kako bi Ukrajina mogla da parira Rusima. Međutim, procene, kada vidim kako neko procenjuje i kritikuje Ruse kako su nemaskirani i kako sa otvorenog prostora lansiraju rakete, što je sa vojničke strane neprihvatljivo, to je znak da Rusija potpuno dominira vazdušnim prostorim iznad Ukrajine i da joj ne preti opasnost da ih odatle napadnu. Oni su svesni da iz satelita i iz Avaksa Amerikanci šalju snimke oružanim snagama Ukrajine, ali oni potpuno vladaju prostorom. Jedino ako bi se Amerika direktno angažovala postigli bi nešto više. Videli smo da Rusi uništavaju konvoje vojne pomoći, vojnih sredstava i tehnike koja dolazi, a oni su legitimni ciljevi za dejstvo i oni su dosta uništeni. Amerikanci traže vreme da procene situaciju i vide kako dalje, a Rusi su neprikosnoveni i neće odustati od svojih ciljeva.

General Kastratović je dodao da će Rusija pristupiti mirovnim pregovorima samo ako se ispune četiri ključne stavke na kojima Moskva insistira

„Da bi došlo do pregovora moraju da se zadovolje sledeći uslovi. To su: da se u Ustav Ukrajine unese uredba da će biti vojno neutralna, drugo da se odrekne nacizma, treće da se priznaju DNR, LNR i Krim, i četvrto da se da pravo na samoopredeljenje.

Analitičar Ruben Papijan rekao je da se mnogo toga vezano za ovaj rat nikada neće saznati ali da ova predaja ukrajinskih vojnika može biti mač sa dve oštrice

„Napad, isto kao i predaja, uvek ide uz komandu, uz analizu svih mogućih posledica. Predaja može da bude i strategija, a ne samo predaja. Nije sve to tako kao što vidimo na televiziji. Sada ćemo gledati njihov tretman, odnosno kako će ih Rusija tretirati. Ostaje da se vidi da li će to biti minus ili plus za Ruse. Sada ćemo ponovo gledati da li će Rusija biti jedan ekstra neprijatelj, koji te zarobljenike maltretira ili suprotno, da ih tretira. Sada se Rusija se nalazi u škatljivoj poziciji gde može da napravi svoj reputacioni korak napred. Rusi odlično znaju šta rade i iskoristiće ovaj momenat i strategiju Zapada da pokažu da su Rusi vrlo humani i da bez obzira na to što je reč o zarobljenicima, svako od njih će biti tretiran kao čovek sa ljudskim pravima. To će sigurno doneti neke pluseve Rusiji. Kako će to Zapad da tretira, tu bih očekivao još nameštaljki, od strane Zapada prema Rusiji“, smatra Papijan.

Analitičar je i prokomentarisao kontradiktorne navode iz Moskve i Kijeva da se dogodila, kako jedni kažu predaja, a drugi evakuacija.

„Mi ne znamo šta se događalo iza scene, da li je ono što je predaja izrežirano, a iza bilo realno evakuacija to ne znamo i nikada nećemo saznati. Svaka strana, pa i ona koja gubi gleda da kad gubi ovde, dobija tamo. To je sasvim normalno u vojnoj nauci. I kad gubiš gledaš gde ćeš generisati nekakav interes. Ako Zelenski tvrdi da su oni evakuisani i da se nisu predali, on govori neistinu ili hoće da kaže da nisu toliko slabi. Ali čak i predsednik države mora da dobije odobrenje za takve izjave od strana koje ga podržavaju, strane Zapada u ovom slučaju. Mi realno ne znamo scenario zašto je to tako, sigurno je nešto urađeno iza scene. Zelenski sigurno podržava svoj narod  i priča: „razgovarao sam tu, dogovor je bio ovakav“, to je sasvim normalno.

Putem Skajp-a uključio se novinar Danijel Simić koji je posetio Mariupolj i preneo nam je atmosferu iz tog grada.

„Ja sam pre više od sat vremena stigao iz Mariupolja,tamo je  vidna promena u smislu da nema više borbenih dejstava. Prvi put, od kada sam posetilac tog grada, nisam čuo artiljerijsu paljbu. Čuli su se u nekom trenutku avioni, međutim nisu delovali ni po gradu ni po čeličani Azovstalj. Danas sam bio prekoputa Azovstalja u zavodu Ijliča koji sam posetio i ranije, odmah po njegovom oslobođenju. On se nalazi sa druge strane reke Kalmijus koja protiče ovde kroz Donjeck i uliva se u Mariupolju u Azovsko more. S obzirom da sam u Mariupolju bio više puta moram reći da imam izvesno poznavanje tog grada i tog regiona uopšte. Došlo je do drastične promene, ruševine su raščišćene sa saobraćajnica i većine trotoara. Vidi se da se radi koliko toliko na gradu u smislu sanacije. U određenim trenucima je bilo toliko vozila da se moglo govoriti o gužvi, što je bilo nezamislivo u prvim trenutcima“, rekao je novinar.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter