Izvor: SD.RS
24.09.2023 u 09:20
0

NATO UKRAJINI UČINIO MEDVEĐU USLUGU?! Vojnici ginu po ratištu zbog neadekvatne obuke

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine tvrde da programi obuke NATO-a koje su pohađali ne odgovaraju uslovima ratovanja u toj zemlji – poseban problem je nedostatak obuke u vezi s dronovima i minama, tj. uklanjanjem neeksplodiranih sredstava, zatim s odbrambenom borbom, ali i to što NATO trupe ne znaju mnogo o geografskim i terenskim specifičnostima Ukrajine, prenosi „Politiko“.

Briselski portal se potom pita da li je upravo greška NATO-a u pripremi ukrajinskih ofanzivnih jedinica uzrok tromesečnih iscrpljujućih borbi kijevskih snaga koje nisu ni približno dale očekivane rezultate.

Toj tvrdnji u prilog idu izveštaji vojnih lica s prvih linija fronta, kao i onih koji su se vratili iz Ukrajine – NATO je vojsku pripremao za potpuno drugačiju borbu.

„IGRAMO OPASNU IGRU“: Dramatično upozorenje pukovnika oružanih snaga SAD

Dakle, kritike koje su stizale sa Zapada da je ukrajinska kontraofanziva neuspešna jer tamošnja vojska ne primenjuje taktike koje su ih NATO instruktori podučavali nije osnovana. Štaviše, obuka nije prilagođena realnim uslovima u Ukrajini – raskorak između teorije i prakse brojne vojnike je koštao života.

Prema rečima vojnika 32. odvojene mehanizovane brigade, NATO oficiri nisu svesni surovosti borbi u Ukrajini. Naime, NATO doktrina podrazumeva obimne vazdušne udare, artiljerijsko granatiranje i čišćenje mina pre pešadijskog napada, za šta ukrajinska vojska nema sredstva. Oružane snage Ukrajine nemaju savremene borbene avione, rakete dugog dometa ili opremu za uklanjanje mina. Zato je u prvoj etapi kontraofanzive Ukrajina pretrpela značajne gubitke.

Neki borci pak tvrde da bi obuka bila uspešnija da su u nju bili uključeni iskusni ukrajinski oficiri koji poznaju konfiguraciju terena. Drugi zagovaraju pokretanje intenzivnog programa obuke za regrute.

Premda postoje glasovi koji veruju u mogućnost ukrajinskog proboja ruske odbrane, poput višeg saradnika Centra za pomorsku analizu Majkla Kofmana, „Politiko“ zaključuje da su zapadni vojni analitičari veoma skeptični o pitanju uspešnosti kontraofanzive, zapravo mahom su složni u tome da je ona na kraju, posebno imajući u vidu promenu (povoljnih) vremenskih prilika u skoroj budućnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter