Izvor: Informer.rs
12.04.2024 u 11:32
0

OČEKUJE SE DIREKTAN NAPAD NA IZRAEL: Velika neizvesnost u narednih 48 sati

Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

U izveštaju od četvrtka u kojem se pozivaju na osobu koju je informisalo iransko rukovodstvo, list navodi da još nije doneta konačna odluka, iako se razgovara o planovima za napad.

Takođe se kaže i da je jedan američki zvaničnik upoznat sa situacijom u četvrtak rekao da obaveštajni izveštaji Sjedinjenih Država ukazuju na iranski udar u roku od nekoliko dana, „verovatno na izraelskom tlu“.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da „zadržava pravo“ da odgovori na izraelski napad i „kazni agresora“. Iranski predsednik Ebrahim Raisi takođe je obećao da će Izrael platiti „visoku cenu“ za napad (na konzularno predstavništvo Irana u Damasku).

Potencijalni direktan napad Irana na teritoriju Izraela zahtevao bi odgovarajući odgovor, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva odbrane.

„Ministar odbrane [Izraela] je izrazio svoju posvećenost bezbednosti izraelskih građana, jer bi direktan iranski napad na izraelsku teritoriju zahtevao odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana“, saopštilo je ministarstvo u četvrtak.

Galant i Ostin su razgovarali o spremnosti za mogući iranski napad, a Galant je svom američkom kolegi rekao da Izrael „neće tolerisati iranski napad na svoju teritoriju“.

Izrael je 1. aprila izveo vazdušni napad na na konzularno predstavništvo Irana u Damasku, uništivši zgradu. Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je da je u napadu ubijeno sedam njenih pripadnika, uključujući dva komandanta. Sirijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je sledećeg dana da su u napadu takođe poginula četiri Sirijca, dok je 13 povređeno.

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter