Izvor: BSC HAPPY
30.11.2023 u 17:58
0

OGLASIO SE PUTIN NAKON SMRTI KISINDŽERA: Poručio samo jednu stvar

Nižu se izjave saučešća iz celog sveta zbog smrti američkog diplomate Henrija Kisindžera.

PUTIN DRŽI GODIŠNJU KONFERENCIJU ZA MEDIJE 14. DECEMBRA: Ceo svet na nogama, ovako će izgledati obraćanje ruskog predsednika

Njega je ruski predsednik Vladimir Putin opisao kao „mudrog i dalekovidog državnika”, a kineske vlasti kao „starog dobrog prijatelja kineskog naroda”. Čuveni američki diplomata i naučnik preminuo je u sredu u 101. godini u svom domu u Konektikatu.

Putin je u telegramu udovici Nensi Kisindžer rekao da je Kisindžer „mudar i dalekovid državnik”.

Ime Henrija Kisindžera je neraskidivo povezano sa pragmatičnom spoljnopolitičkom linijom koja je u jednom trenutku omogućila da se postigne detant u međunarodnim tenzijama i najvažnijim sovjetsko-američkim sporazumima, što je doprinelo jačanju globalne bezbednosti“, rekao je Putin.

Kisindžer je podsticao dijalog između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza 1970-ih, što je dovelo do prvih velikih sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja između dve hladnoratovske supersile.

Kineski predsednik Si Đinping i visoki kineski zvaničnici uputili su saučešće predsedniku SAD Džou Bajdenu i Kisindžerovoj porodici, saopštilo je u četvrtak kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

„Kisindžer je bio dobar stari prijatelj kineskog naroda. On je pionir i graditelj kinesko-američkih odnosa“, rekao je portparol ministarstva Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare.

Kisindžer je posetio Kinu više od 100 puta, a u julu se sastao sa Sijem u iznenadnoj poseti Pekingu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter