Izvor: Kurir.rs/Jutarnji list
20.09.2022 u 18:42
0

„PODRUČJA KOJA SU OKUPIRANA BIĆE VRAĆENA UKRAJINI“: Erdogan otkrio sve o razgovoru sa Putinom, tiče se Krima!

Turski predsednik – Redžep Tajip Erdogan, koji nije podržavao rusku invaziju, ali nije ni potpuno prekinuo veze s Moskvom, izjavio je u razgovoru za američku TV stanicu PBS kako bi Rusija svu okupiranu teritoriju, uključujući i Krim, trebalo da vrati Ukrajini.

ERDOGAN: Ankara nema nameru da polaže račune Evropskoj uniji za učešće na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu!

– Ako želi da uspostavi mir u Ukrajini, povratak okupirane teritorije postaće važna tema. To je ono što se očekuje i ono što se traži. Putin je preduzeo određene korake. I mi smo preduzeli određene korake. Područja koja su okupirana biće vraćena Ukrajini, poručio je turski predsednik.

Kaže kako sa „prijateljem Putinom“ od 2014. godine razgovara o Krimu.

– Zamolili smo ga da vrati Krim njegovim zakonitim vlasnicima… Nažalost, nijedan korak u tom smeru nije preduzet, navodi se u transkriptu Erdoganovog intervjua.

Odbio je da otkrije ko po njegovom mišljenju u ovom trenutku ima glavnu reč u ratu.

– Nisam voljan da odgovorim na to pitanje. Sve što želimo je da okončamo ovu bitku mirom. Bilo da se radi o Putinu ili o Zelenskom, uvek sam to tražio i predlagao. Ovo je sukob u kom imamo mnogo žrtava. Ljudi umiru, a na kraju dana niko neće pobediti, istakao je turski lider.

Sa Putinom je o ratu u Ukrajini razgovorao i tokom prošlonedeljnog sastanka u Uzbekistanu.

– Imali smo opsežne razgovore s njim. I on mi zapravo pokazuje da je voljan da okonča ovo što je pre moguće. To je moj dojam –  otkrio je Erdogan.

Tokom razgovora je rekao da se “nikakva invazija ne može opravdati”, a na pitanje da li je Putin pogrešio jer je pokrenuo invaziju, ponudio je diplomatski odgovor.

– Nijedan vođa nakon toga neće reći da je to bila greška. Niko neće reći – da, pogrešio sam. Isto se može da se primeni na Ukrajinu. Mislite li da je Zelenski, kad je krenuo u kontraofanzivu, imao osećaj da je pogrešio? Lideri, kada krenu određenim putem, vrlo će se teško vratiti na stare staze. Njima je vrlo teško da se vrate nazad – rekao je turski predsednik.

Nezaobilazna tema razgovora sa Erdoganom bilo je protivljenje njegove zemlje proširenju NATO-a na Finsku i Švedsku. Turski predsednik potvrdio je ranije istaknute stavove.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Švedska je bila kolevka terorizma. A teroristi su se infiltrirali skroz do njihovih parlamenata. Vidimo i da u Stokholmu teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, parola, plakata vođa terorističkih organizacija ima u izobilju. I napadaju nevine turske potomke u Stokholmu. A mi smo sve relevantne dokaze vezane za ova događanja dostavili švedskim sagovornicima – izjavio je Erdogan.

Što se Finske tiče, Erdogan kaže kako su “nešto smireniji i imaju veću kontrolu nad razvojem događaja”.

– Ali Švedska nije takva. Uvek koriste neke izgovore. Stalno govore o ustavu i ceni slobode izražavanja. A ja kažem da terorizam nema nikakve veze sa slobodom izražavanja – poručio je turski predsednik.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter