Izvor: Tanjug
08.11.2022 u 16:31
0

Premijer Švedske Ulf Kristerson u poseti Turskoj: Spreman više da izađe u susret turskim zahtevima zarad učlanjenja svoje zemlje u NATO!

Nova švedska vlada desnog centra će preduzeti čvrste mere protiv kriminala i terorizma, obećao je premijer Švedske Ulf Kristerson prilikom posete Turskoj.

Turska, NATO članica, iznela je niz primedbi na majsku kandidaturu Švedske i Finske za članstvo u toj vojnoj alijansi i zatražila konkretne akcije ovih zemalja protiv članova Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugih grupa koje Ankara smatra za terorističke, prenosi Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ankara traži i da obe nordijske zemlje ukinu embargo na izvoz oružja u Tursku.

Novi premijer Kristerson želi da više izađe u susret zahtevima Turske, što je najavio i ministar spoljnih poslova Švedske Tobias Bilstrom izjavom da će se njegova zemlja distancirati od YPG, vojnog krila sirijskih Kurda, i njegovog političkog krila PYD-a, u zamenu za članstvo u NATO.

Predstavnici švedske opozicije i Kurda iz Švedske i Sirije smatraju da politika nove vlade previše povlađuje Turskoj, prenosi AP.

Bivši ministar pravde Morgan Johanson je rekao da je pristup nove vlade „popustljiv i zabrinjavajući“.

ŠOLC OHRABRUJE: „Pomoći cemo razvoju ekonomije i očuvanju ekosistema“

Pisac kurdskog porekla koji decenijama živi u Švedskoj, Kurdo Bakši, smatra da Bilstromove izjave omalovažavaju žrtve koje su Kurdi podneli u borbama sa Islamskom državom.

Portparolka PYD Sama Bakdaš je rekla da popuštanje švedske vlade ucenama iz Turske nije u skladu sa moralom, principima i humaniranim aktivnostima Švedske po kojima je poznata širom sveta.

Prema rečima visoko rangiranog turskog diplomate, Švedska mora još mnogo toga da učini da bi dobila podršku za članstvo u NATO-u. Za ulazak u NATO je potreban konsenzus svih država članica, a za sada su Švedska i Finska dobile podršku 28 od 30 zemalja.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter