Izvor: RT
12.10.2023 u 08:43
0

PUTIN O SUKOBU IZRAELA I HAMASA: Odluka o dve države doneta je odavno, ali formirana je samo jedna

Rusija se uvek zalagala za izvršavanje odredbi Saveta bezbednosti UN, a to se odnosi i na odluku o formiranju nezavisne države Palestine, istakao je šef ruske države

Eskalacija nasilja na obe strane u sukobu Hamasa i Izraela je velika i ne zna se hoće li se situacija smiriti u skorije vreme, poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom izlaganja na ovogodišnjem forumu „Ruska nedelja energetike“.

STRAŠNE PRETNJE NETANJAHUA: „Zbrisaćemo Hamas sa lica zemlje“

Neophodno je težiti ka maksimalnom smanjenju civilnih žrtava a deca i žene moraju biti zaštićeni, istakao je šef ruske države.

Putin je takođe upozorio da širenje konflikta može dovesti do ozbiljnih posledica, istakavši da je problem Palestine jako bitan za svakog muslimana, jer se na njega gleda kao na nepravdu velikih razmera.

„Zašto?“, upitao je on, a zatim i objasnio da je pre mnogo godina doneta odluka o stvaranju dve države, Izraela i Palestinske države, ali, kao što svi znamo, do sada je, „zbog različitih okolnosti“, stvorena samo jedna od njih – Izrael. 

Pritom, istakao je on, Izraelci danas kontrolišu i deo teritorija koju Palestinci smatraju za svoju drevnu teritoriju.

Osvrnuvši se na odnos Vašingtona prema Palestini, Putin je napomenuo da su SAD zapostavile postojeće mehanizme i pribegle drugačijem rešavanju problematike.

Fokus je stavljen na materijalnu pomoć palestinskom narodu, što je bitan aspekat, ali je tako skrenuta pažnja sa političkog pitanja u srži problema, istakao je.

„Rusija se uvek zalagala za izvršavanje odredbi Saveta bezbednosti UN, i u tome je koren svih problema, pojasnio je Putin, aludirajući na to da se ove odredbe ne poštuju i da se Rusija zalaže za formiranje Palestinske države“.

Putin se, takođe, osvrnuo i na izjave da je Iran navodno doprineo eskalaciji palestinsko-izraelskog konflikta, rekavši da za te optužbe, kao i obično, nema dokaza.

„Iran, kao i obično, optužuju bez dokaza“, zaključio je on.

Skrenuo je pažnju i na to što SAD danas koncentrišu svoje grupe nosača aviona bliže ka granici Izraela, što će, po njegovom mišljenju, samo pogoršati situaciju.

     „Ne vidim smisao, šta SAD nameravaju da rade, da bombarduju Liban? Šta hoće da urade? Ili su jednostavno rešili nekoga da zaplaše? Ali tamo ima ljudi koji se više ničega ne plaše“, prokomentarisao je.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter