Izvor: Happy BSC
15.10.2022 u 21:28
0

„Rat ipak vodi živa sila i ona ća biti presudna kada je u pitanju njegov ishod“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 234. dan rata u Ukrajini, a između ostalih to su informacije da su svi današnji napadi kijevskog režima na Hersonsku oblast odbijeni, predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je novi paket pomoći Ukrajini vredan 725 miliona dolara, dok mađarski premijer Viktor Orban poručio je Amerikancima da ne diraju Turski tok…

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: Mladenom Obradovićem, “Srbi za Ruse”, generalom Vinkom Pandurevićem i političkim analitičarom Obradom Kesićem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

General Vinko Pandurević istakao je da je živa sila presudna kada je u pitanju ishod ovog rata.

“Ukrajinci već dva meseca i više sprovode ofanzivu, ako se to može nazvati ofanzivom u pravim razmerama, u smislu upotrebe jedinica, širine fronta, dubine prodora, snage dejstava, osvarenih ciljeva… To u vojničkoj terminologiji bi se moglo smatrati protivnapadima, ispadima, prepadima, nekim manjim zasebnim dejstvima, bez nekih velikih rezultata. To jesu rezultati kada je u pitanju ukrajinska vojska sa neke moralne tačke gledišta, da oni ipak povrate jedno selo, a tvrde da su zauzeli nekoliko stotina naselja. Veliki je to prostor, koje su dimenzije naselja, to je sad manje bitno, ali su oni imali priliku da kažu da su povratili neke delove teritorije. Nažalost za Ruse, to su delovi teritorije Ruske Federacije, zvanično u satavu granica ruske teritorije i oni danas vode rat na svojoj teritoriji. To Rusi mogu da kažu da je sada Ukrajina izvršila agresiju na Rusiju, iako je opšte prihvaćena teza u najvećem delu zapadnog sveta da je to agresija Rusije na Ukrajinu. Ja ova dejstva ukrajinske vojske smatram nekom završnom fazom u njihovoj kontraofanzivi, ako je tako možemo nazvati. Da su njihovi potencijali, pre svega u ljudstvu, u određenoj meri stagnirali, da oni nemaju šanse za velike i dublje prodore iako oni svakodnevno prizivaju i traže nova sredstva, nove borbene sisteme, smatrajući da će to biti presudno. Međutim, rat ipak vodi živa sila i ona ća biti presudna kada je u pitanju njegov ishod”, istakao je general Pandurević.

On je dodao da je jako važno da postoji sadejstvo između pešadije, kopnenih snaga, artiljerije, raketnih jedinica, avijacije…

“Vi vrlo malo možete videti u nepreglednoj lepezi snimaka rata u Ukrajini, malo vidite pešadijskih konkretnih borbi i sukoba žive sile. Ovo je više sukob vatrene tehnike, artiljerijsko-raketnih dejstava, gde se živa sila ne pokreće ili se pokreće u ograničenom obimu i ograničenom prostoru jer živa sila je osetljiva na ovakav vid borbenih dejstva. Čim se napuste zakloni, neka pogodna mesta koja mogu poslužiti kao zaštita, jer artiljerija je precizna, rakete su precizne, sve su to snažni vatreni sistemi sa velikom ubojnom moći i svaka živa sila koja se nađe na otvorenom prostoru trpi velike gubitke… 30.000 vojnika na prostoru ili frontu od nekih 100, 200 ili 300 kilometara nije neka velika gustina i to se ne može smatrati presudnim da bi se neki uspeh ostvario. Vrlo je važno da postoji sadejstvo, koordinacija, između pešadije, kopnenih snaga, artiljerije, raketnih jedinica, avijacije.. Ako se tu uspostavi jedna sinergija, sadejstvo apsolutno po mestu, vremenu i postavljenom cilju, onda su uspesi neizbežni”, zaključio je general.

„Pregovori će da krenu onda kada Zapad shvati da ne može da pobedi Rusiju“, u emisiji AKTUELNOSTI na TV HAPPY

Mladen Obradović rekao je da najnovija pomoć koju SAD upućuju Ukrajini vredna 725 miliona dolara neće promeniti tok rata.

“To što je Džozef Bajden danas objavio da će dati Ukrajini još 725 miliona dolara pomoći je samo jedan deo od pomoći odnosno od novca koji SAD ulažu u Ukrajinu. Kao što smo čuli pre nekoliko dana od jednog visokog američkog zvaničnika, oni shvataju da im se veoma isplati ulaganje u Ukrajinu, zato što Ukrajina ratuje umesto njih. Ako su do sada planirali da ulože negde oko 60 milijardi dolara, oni su izračunali da to iznosi tek nešto više od jedan odsto njihovog ukupnog budžeta i priznaju, to valjda već čitava javnost ne samo srpska nego i svetska to vidi, da su ukrajinski vojnici ti koji ginu umesto Amerikanaca, koji ih, praktično za mali novac, u odnosu na ono šta SAD inače troši za svoju vojsku, koriste kao topovsko meso. Tako da ovih 725 miliona dolara neće promeniti nikako tok rata. Tok rata teško da se može preokrenuti novcem. Mislim da će tu mnogo veću ulogu odigrati sposobnost obeju strana, bilo da je reč o Rusiji, bilo da je reč o NATO, da izdrži tu trku koja neće biti kratkotrajna nego će trajati i trajati”, rekao je Obradović.

„Ovo je rat koji Amerikanci vode i protiv Evrope i protiv Rusije, bez obzira što se kunu da su im Evropljani saveznici“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Obrad Kesić rekao je da među Amerikancima postoji jedna frustracija jer oni sve teže žive, a tiču utisak da se podrška Ukrajini povećava svake nedelje.

„Svi čekaju da vide kakav će rezultat biti kada stigne pojačanje ruskim snagama nakon što je Putin proglasio delimičnu mobilizaciju. Na Zapadu procenjuju da to ne može u velikoj meri da preokrene tok borbi, zato što oni misle da sa zimom neće biti nekih većih ofanzivnih akcija sa ruske strane. Onda na Zapadu vidimo da šalju kontradiktorne signale. Pre nekoliko dana imali smo prvi put da Američki predsednik “pruža ruku”, da tako kažemo, umekšanom retorikom prema Vladimiru Putinu, kada je rekao: “Putin je racionalan”. To moramo imati u vidu, kada ga je već bio proglasio kao ratnog zločinca. Istovremeno, u roku od par sati, imali smo druge izjave koje su ponovo vratili predsednika u kolosek koji neki žele da vide, a to je približavanje nekom ozbiljnijem sukobu između NATO i Rusije. Imali smo pretnje, imali smo generalnog sekretara NATO-a koji je rekao da Rusi ne smeju da pobede, odnosno da Ukrajina ne sme da izgubi ovaj rat jer bi to bio, kako je rekao: “gubitak svih nas”. Jednostavno u ovom momentu, što se tiče ratnih dejstava, Amerikanci i dalje misle, prema medijima, jer mediji prikazuju samo jednu stranu, da Rusi gube rat. To ima veliki uticaj na razmišljanje i odlučivanje koje se dešava u Vašingtonu. Kada slušate članove američkog Kongresa, vi mislite da oni misle da sa samo još jednom milijardom koja bi se poslala, da bi to značilo potpuni poraz Rusa i zbog toga onda nema nikakvog kritičkog razmišljanja. Sa druge strane, prvi put smo imali 50 republikanaca koji su glasali protiv daljeg slanja novca i oružja Ukrajini. To pokazuje tu borbu za javnost u Americi, pogotovo jer  8. novembra imamo izbore i sad postoji jedna frustracija među običnim Amerikancima, oni sve teže žive, ekonomski izazovi su sve veći, a sa druge strane izgleda, u njihovom pogledu, da Amerika svake nedelje šalje sve veća i veća sredstva Ukrajini. Oni se pitaju “Gde smo mi?”, “Zašto ne brinete o nama”,“Zašto mi moramo da se žrtvujemo za neki rat? Prvo Ukrajina nam nije saveznik, nije članica NATO”. Obični ljudi sve teže prihvataju floskulu koja se nudi od strane predstavnika američke vlade i članova Kongresa da je ovo borba za demokratiju. Znači da ako Ukrajina izgubi, na neki način demokratija je poražena. Zbog toga mislim, kada govorimo o ovome svemu što se dešava iz dana u dan, treba da gledamo malo šire i da gledamo da li postoji mogućnost da se održava nivo podrške, pogotovo u Americi, za nastavak podrške i novčano i u oružju i u municiji“, izjavio je Kesić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter