Izvor: happybsc
30.01.2024 u 18:51
0

REPUBLIKANCI POKRENULI ZAHTEV ZA SMENU MAJORKIJA: Traži se impičment ministra za unutrašnju bezbednost Amerike zbog pitanja granice

Republikanci u Predstavničkom domu spremaju se da u utorak daju ključno glasanje za opoziv sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa zbog, kako oni nazivaju, njegovog „namernog i sistematskog“ odbijanja da sprovede zakone o imigraciji, jer bezbednost granica postaje glavno pitanje izbora 2024.

KUDA VODI MASKOV POTEZ: Moždani implantat bi mogao da otkloni najtežu depresiju

Komitet za unutrašnju bezbednost otvorio je jednodnevno saslušanje o dva člana opoziva protiv Maiorkasa, retkoj optužbi protiv zvaničnika kabineta koja nije viđena u skoro 150 godina, pošto republikanci čine sopstvenim tvrdim pristupom deportacije imigraciji predsedničkog kandidata GOP-a Donalda Trampa.

Retko se koji član kabineta suočio sa „teškim zločinima i prekršajima“, a demokrate su postupak nazvali lažnim koji bi mogao da predstavlja zastrašujući presedan za druge državne službenike. To bi bio prvi opoziv zvaničnika kabineta u skoro 150 godina.

Članci navode da je Maiorkas „namjerno i sistematski odbijao da se pridržava saveznih zakona o imigraciji“ i da je „narušio povjerenje javnosti“ u svoje tvrdnje Kongresu da je granica sigurna.

Postupci Predstavničkog doma protiv Majorkasa stvorili su čudno podeljeni ekran Kapitol Hil, dok Senat intenzivno radi sa sekretarom na dvopartijskom paketu za bezbednost granica koji je sada na doživotnom održavanju.

Paket o kojem pregovaraju senatori sa Majorkasom mogao bi da se pojavi kao najkonsekventniji dvostranački predlog za imigraciju u poslednjoj deceniji. Ili bi mogao da propadne u političkom neuspehu jer republikanci i neke demokrate beže od napora.

ramp je u predizbornoj kampanji i u privatnim razgovorima pokušao da uguši dogovor. „Radije bih da nemam račun nego loš račun“, rekao je Tramp tokom vikenda u Las Vegasu.

Predsednik Džo Bajden je, u svojim napomenama u kampanji u Južnoj Karolini, rekao da će ako mu Kongres pošalje nacrt zakona sa ovlašćenjima za hitne slučajeve da će „odmah zatvoriti granicu“ kako bi migraciju stavio pod kontrolu.

U naglašenom pismu uoči saslušanja, Makorkas je branio svoj rad u Odeljenju za unutrašnju bezbednost i svoje pregovore sa Senatom. Pozvao je Predstavnički dom da se fokusira na ažuriranje „pokvarenih i zastarjelih“ zakona o imigraciji za 21. vek i eru rekordne globalne migracije.

„Potrebno nam je zakonodavno rešenje i samo ga Kongres može da obezbedi“, napisao je Majorkas predsedniku odbora republikanaca Marku Grinu iz Tenesija.

Majorkas, koji nikada nije svedočio u svoje ime tokom postupka opoziva — on i komitet nisu mogli da se dogovore oko datuma — oslanjao se na sopstveno poreklo kao dete koje su njegovi roditelji doveli u SAD bežeći sa Kube i na svojoj karijeri koju je proveo u procesuiranju kriminalaca .

Vaše lažne optužbe me ne uznemiravaju i ne odvraćaju“ od javnog servisa, napisao je on.

Grin, predsednik republikanskog komiteta, omalovažio je Majorkasovo pismo kao „odgovor od 11. sata Komitetu” i „neadekvatan i nepristojan za sekretara kabineta”.

Republikanci su fokusirani na sekretarovo ponašanje u vezi sa južnom granicom, koja je doživela rekordan broj migranata tokom prošle godine.

Republikanci tvrde da su se Bajdenova administracija i Majorkas ili oslobodili politike koja je bila na snazi pod Trampom koja je kontrolisala migraciju ili su doneli sopstvenu politiku koja je ohrabrivala migrante iz celog sveta da ilegalno dođu u SAD preko južne granice.

Oni su takođe optužili Maiorkasa da laže Kongres, ukazujući na komentare o bezbednosti granice ili o proveri Avganistanaca koji su prebačeni u SAD nakon vojnog povlačenja iz njihove zemlje.

Krajnje je vreme za opoziv, rekao je predstavnik Majkl Mekol iz R-Teksasa, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, koji je Majorkasa nazvao „arhitektom“ graničnih problema. „Ima ono što mu dolazi.“

Demokrate tvrde da Maiorkas deluje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima u odeljenju i da kritike na njegov račun ne dostižu nivo impičmenta.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris iz Njujorka nazvao je postupak „političkim štosom“ koji su naredili Tramp i predstavnica Mardžori Tejlor Grin iz R-Ga., Trampova saveznica, koji su pogurali rezoluciju ka glasanju.

Nejasno je da li će republikanci u Predstavničkom domu imati podršku svojih redova da prođu sa opozivom nakon glasanja u komitetu, posebno sa svojom malom većinom i sa demokratama za koje se očekuje da će glasati protiv.

Prošle godine, osam republikanaca u Predstavničkom domu glasalo je za odlaganje rezolucije o opozivu koju je predložio Grin umesto da je pošalju komitetu, iako su mnogi od njih od tada signalizirali da će biti otvoreni za nju.

Ako Predstavnički dom ipak pristane da opozove Maiorkasa, optužbe bi zatim išle na suđenje Senatu. 1876. Dom je opozvao ministra odbrane Vilijama Belnapa zbog mita u vladinim ugovorima, ali ga je Senat oslobodio na suđenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter