Izvor: RT
20.07.2023 u 13:33
0

RUSKA AŽDAJA BLJUJE VATRU NA NEPRIJATELJA: UKRAJINCI i NATO nemoćni pred ruskim oružjem – DOKLE JE STIGLA KONTRAOFANZIVA?

Ruska vojska odoleva udarima, a izvodi i kontranapade; Pokazalo se da je ljudstvo Moskve dominantnije od NATO tehnologije

Ukrajinska kontraofanziva je u punom zamahu, ali armija Zelenskog nikako da napravi proboj koji bi pomogao okončanju rata. Kako prenosi portal „1945“,  vode se teške borbe duž kontaktne linije, ali Kijev sporo napreduje zbog odlučnog i žestokog otpora koji Rusi pružaju.

Ne samo da Rusi brane svoje položaje, već takođe znaju žestoko da udare i po linijama koje drže protivnici.

 – Iako Ukrajinci sprovode kontraofanzivu velikih razmera, ruska vojska na nekim mestima izvodi kontranapade, posebno u istočnoj Ukrajini. Ruske jedinice su se probijale ka zapadu linije Kremena-Svatove, ali pošumljeni teren usporava napredovanje – izveštava ovaj medij.

U Donbasu je Bahmut i dalje prioritet Zelenskom, a na toj teriroriji je angažovan veliki broj trupa i oružanih sistema.

„Ovde su ruske snage verovatno krhke, ali se za sada drže. Južnije u Donjeckoj oblasti, posebno oko Avdijevke, ruska vojska izvodi lokalne napade, sa manjim uspehom“, ocenjuje britanska vojna obaveštajna služba.

Front u južnoj Ukrajini ostaje jedan od najvažnijih za obe vojske.

Teške borbe se tu vode, jer, ako bi Ukrajinci ovde postigli operativni prodor, mogli bi da stignu do Krima i preseku kopneni most koji je Kremlj napravio zauzimajući istočne Ukrajine. Zasad od toga nema ništa.

Ukrajinska kontraofanziva se, inače, odvija duž dve ose napredovanja – jedne u Zaporožju i druge u Hersonu.

U Zaporožju ukrajinske snage napadaju sa severa i postigle su neke dobitke, ali ruske odbrambene linije i dalje se čvrsto drže.

„U ovoj oblasti, u pokušaju da sačuva svoju kritičnu sposobnost indirektne vatre, Rusija je verovatno primenila režim granatiranja artiljerije“, saopštila je britanska vojna obaveštajna služba.

U susednoj Hersonskoj oblasti, ukrajinske snage su uspele da uspostave mali mostobran na levoj obali reke Dnjepar, blizu mesta gde je bio Antonovski most pre nego što je uništen.

Ali, velika minska polja i potporna utvrđenja i dalje su glavni razlog zašto ukrajinske snage slabo napreduju.

I „Njuzvik“, analizirajući tok ukrajinske kontraofanzive, takođe navodi da se ruski vojnici suprotstavljaju „prilično svemu“ što napadi kijevskih trupa mogu da ponude.

To za ovaj medij priznaje Erik Kramer, američki veteran koji zapravo obučava ukrajinske jedinice, a koji je ranije služio u Avganistanu, Bosni, Kongu, Iraku, pa i na Kosovu.

Od prvog dana prošle jeseni, kada su govorili o velikoj prolećnoj kontraofanzivi na proleće, govorio sam da će dobici u najboljem slučaju biti ograničeni. Nažalost, baš tako se i odigralo“, otkrio je Kramer.

Koliko god se vojska Zelenskog trudila, Kremlj ima neke svoje trikove i taktike, a armija Moskve je, takođe u prethodnih godinu i više dana mnogo toga naučila.

– Možete samo da pogledate neke od video snimaka na Telegramu, gde ćete videti kako ukrajinski pešadijski odred ili vod napada liniju rovova. Oni uđu u liniju rovova, a onda se na njih odjednom sruči artiljerija. To su zamke, ručne bombe, a ponekad je rov koji napadaju zapravo napušten i nameštaljka“, ističe sagovornik „Njuzvika“, dodajući da ono čemu su Ukrajinci do sad naučeni pred Rusima postaje neefikasno i neizvodljivo.

On kako kaže, ne vidi skori „kolaps ruske vojske“ kome se nada Zapad. Bez obzira što će se neki „džepovi“ ruske odbrane verovatno urušiti ako bude velikog proboja „ruska vojska će i dalje biti koherentan entitet“.

„Ruska vojska je Behemot (zver iz Knjige o Jovu). Jednostavno ne vidim da se ona urušava. Prevelika je, preglomazna. Ima previše slojeva. Ukloniti celu rusku vojsku, koja je verovatno milion ljudi… bilo bi nemoguće“, zaključuje ovaj vojni stručnjak podvlačeći da se pokazalo da je brojnost Rusa na frontu pobedila NATO tehnologiju dovučenu u Ukrajinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter