Izvor: Alo.rs
11.07.2023 u 10:53
0

„SAVEZNICI ĆE POSLATI JASNU PORUKU“: Stoltenberg se oglasio uoči NATO samita

Zemlje članice NATO-a jasno će reći na samitu Alijanse u Viljnusu da Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao po dolasku na samit da očekuje da će saveznici poslati jasnu, jedinstvenu i pozitivnu poruku o putu ka članstvu Ukrajine u NATO-u. On je rekao da očekuje saglasnost zemalja NATO-a da se usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) ukloni kao zahtev za ulazak Ukrajine u Alijansu.

Time bi se, kako je istakao, pridruživanje Ukrajine NATO-u odvijalo u jednom, umesto u dva koraka. Stoltenberg je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio tri strateške greške kada je napao Ukrajinu.

DANAS POČINJE DVODNEVNI NATO SAMIT U VILNJUSU: Glavna tema zahtev Ukrajine o pridruživanju NATO-u

Prva greška, prema njegovom mišljenju, je ta što je potcenio Ukrajince, druga što je potcenio jedinstvo NATO-a i treća što je potcenio političke posledice te agresije. Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije, uprkos tome što će ona nuklearno oružje rasporediti na tlu Belorusije, i ocenio da je „nuklearna retorika Rusije neopromišnjena i opasna“.

Prema njegovim rečima, članice NATO-a dosad nisu videle nikakve promene u ruskom nuklearnom stavu koje bi od njih zahtevale promenu, ali će ostati na oprezu. Dvodnevni samit NATO-a u Viljnusu počeo je danas, a glavna tema biće Ukrajina, kao i pristupanje Švedske Alijansi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter