Izvor: Happy BSC Portal/Telegraf.rs
06.01.2024 u 20:11
0

SEVER I ISTOK EVROPE OKOVANI LEDOM, TEMEPRATURE IDU I DO -44: Ovaj deo kontinenta je sledeći na udaru

Narednih dana veći deo Evrope konačno će imati nalik januarskom, a veći deo našeg kontinetalnog dela regiona zabeleće sneg.

Nakon veoma toplog vremena za istok Evrope i Rusije i temperature i do 2-3°C, ali i uz čest sneg, ovaj deo Evrope, ali i Skandinaviju je na samom početku 2024. godine zahvatio ledeni arktički vazduh, uz esktremno niske temperature.

Temperature su u Rusiji za dva-tri dana bile u padu za više od 30 stepeni.

Ledena vazdušna masa donela je evropskom delu Rusije temperature i ispod -35°C, Skandinaviji i do -40°C, a jezgor ledene vazdušne mase je u Laponiji. Na severozapadu Švedske izmereno je -44°C, što je najniža temperatura ikada u januaru i najniža tempetratura u Švedskoj od 1999. godine.

Ekstremno niske temperature donele su Oslu minimalne temperature od skoro -30°C ujutro, dok je prosek -5°C, a temperatura se i u Moskvi spustila ispod -30°C.

Istovremeno, južni i zapadni deo Evrope i naše područje beleže prolećne temperature, uz vrednosti i iznad 15°C i to zahvaljujući vazdušnim masama sa Atlantika i Mediterana. Na jugu Grčke temperature dostižu i 20°C.

Nad istokom Evrope ovih dana prisutan je i ogroman temperaturni gradijent, pa na malom prostoru razlika u temperaturin je preko 30 stepeni, pa čak i više. I tako dok su temperature na jugu Rusije i do 15°C, u Ukrajini oko 0°C, unutar evropskog dela Rusije prema severu su ispod -30-35°C.

U nastavku vikenda i početkom sledeće sedmice ledena vazdušna masa prodraće sa severa i istoka Evrope u centralnu Evropu i doneti temperature ispod 0°C, ujutro i ispod -10°C, ali ne treba očekivati scenaario sa niskim temperaturama kao u Rusiji i Skandinaviji, pa će vreme nakon zahlađenja biti u skladu sa kalendarom.

Ciklon, koji će nastati iznad centralnog Mediterana premeštaće se tokom vikenda preko Jadrana i Balkana dalje na istok i doneti kišu, Jadranu pljuskove sa grmljavinom, a oblasti Alpa obilni sneg.

Kada sutra veče bude svojim centrom odmakao dalje na istok, povući će hladnu vazdušnu masu iz centralne Evrope preko Panonske nizije, pa će kiša preći u sneg, a od ponedeljka se i na našem području očekuju ledeni dani. Ipak, temperature će biti oko ili koji stepen ispod 0°C, tako da će one biti u skladu sa kalendarom, a zahlađenje neće biti ni nalik onom na severu i istoku Evrope, ali od sredine sledeće sedmice ujutro treba očekivati jači mraz i temperature i ispod -10°C.

RUSI RAZNELI NATO ORUŽJE: Sevalo sa svih strana (VIDEO)

Dakle, narednih dana veći deo Evrope konačno će imati nalik januarskom, a veći deo našeg kontinetalnog dela regiona zabeleće sneg.

Kada je reč o severu i istoku Evrope, ledeni talas nastaviće se i do sredine januara, uz temperature i ispod -20°C, ujutro u ispod -30°C, u Skandinaviji i niže. Od početka januara temperature na severu i istoku Evrope niže su za 20-30 stepeni od uobičajenog proseka, dok su na našem području neretko biče za 10-15 stepeni više od proseka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter