Izvor: Kurir.rs/RSE/CNN/Telegraf/RT
21.09.2022 u 12:22
0

ŠTA PODRAZUMEVA DELIMIČNA MOBILIZACIJA U RUSIJI? Evo ko će biti pozvan i kakve su kazne za izbegavanje odlaska u Ukrajinu!

Ruski predsednik Vladimir Putin koja stupa na snagu odmah jer je ukaz već potpisan.

„U ovoj situaciji, smatram da je neophodno doneti sledeće odluke, one su u potpunosti adekvatne pretnjama sa kojima se suočavamo. Naime: da zaštitimo našu Otadžbinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet, da obezbedimo bezbednost našeg naroda i naroda u oslobođenim teritorijama. Smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji“, rekao je Putin obraćajući se Rusima i dodao da će se mobilizacija odnositi na rezerviste.

Šta se podrazumeva pod delimičnom vojnom mobilizacijom?

Delimična vojna mobilizacija je termin koji se koristi praktično u celom svetu, ali se u nekim aspektima može razlikovati od zemlje do zemlje.

U slučaju Rusije delimična vojna mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani u vojsku.

Šojgu je za Rusija 24 TV rekao da to znači da će biti pozvani samo rezervisti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

To nisu neki ljudi koji nikada ništa nisu videli vojsku, to su zaista oni koji su a) služili; b) imaju vojnu specijalnost, odnosno specijalnost koja je danas potrebna u oružanim snagama, c) imaju borbeno iskustvo, rekao je Šojgu.

U Rusiji je vojna služba i dalje zvanično obavezna i traje 12 meseci. Obavezna je za sve muške stanovnike između 18 i 27 godina. Za izbegavanje služenja vojnog roka predviđena je kazna zatvora do dve godine.

Izmena zakona

Najava ruskog predsednika usledila je nakon što je Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, odobrio zakon kojim se pooštravaju kazne za dezerterstvo, oštećenje vojne imovine, pljačku, bekstvo i neposlušnost ako su počinjeni tokom vojne mobilizacije ili borbenih situacija dok zemlja nastavlja svoju invaziju na Ukrajinu, preneo je RSE.

U članu o zločinima usvojenim predlogom zakona zamenjena je fraza „u toku oružanih sukoba ili vojnih dejstava“ sa „u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, kao i za vreme rata ili u toku oružanih sukoba i borbenih dejstava“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter