Izvor: ALO
01.10.2021 u 14:42
0

Sučeljavanje Kine i SAD u Južnom kineskom moru preti da preraste u novi Hladni rat!

Povlačenje američke vojske iz Avganistana, potpisivanje pakta AUKUS, sve to jasno pokazuje da se SAD okreću prema Aziji, ali ti koraci još nisu uticali na planove Pekinga, piše autorka „Standarda“ Ana Zavertal, inače stručnjak sa Instituta za Evropu i Aziju Univerziteta Hajdelberg u Nemačkoj.

„Još u junu predsednik SAD Džo Bajden i predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavili su formiranje Saveta za trgovinu i tehnologije. Tada su odnosi Brisela i Vašingtona bili dobri, ali su potom SAD, Australija i Velika Britanija zaključile pakt AUKUS i sve se okrenulo naglavačke“, piše Zavertalova.

Kao rezultat tog dogovora propao je dogovor Australije i Francuske o kupovini podmornica, vredan više milijardi evra. To nije iznerviralo samo Pariz, već i Brisel, kontroverzni pakt izazvao je zabrinutost i u Rusiji, koja je zahtevala dodatne informacije.

PROČITAJTE JOŠ: UŠETAO U POLICIJU I PRIZNAO UBISTVO OD PRE 10 GODINA!

Kako dodaje, u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju naveli su da će kontrola nad atomskim podmornicama, koje Australija treba da dobije od SAD, biti veoma kompleksna, jer Australija nije nuklearna sila.
Kina je već nazvala pakt „prikrivenom pretnjom miru u regionu“.

„Ipak, za SAD je AUKUS veoma važan. Kina se odavno naoružava u rejonu Indijskog i Tihog okeana, dok Amerika za tim zaostaje. Vašington je zabrinut zbog interesa Pekinga u Južnom kineskom moru, gde se sprema novi Hladni rat, kao i zbog tajvanskog pitanja“, piše autorka „Standarda“ i dodaje da Kina smatra ostrvo svojom provincijom i da su samo u 2020. godini kineski borbeni avioni 380 puta ušli u vazdušni prostor Tajvana.

PROČITAJTE JOŠ: PRVE SLIKE POŽARA U RUMUNIJI! Vatrogasci su na terenu – broj stradalih RASTE (FOTO, VIDEO)

„Stručnjaci strahuju da Kina planira invaziju u narednim godinama. Istovremeno, AUKUS nije mnogo uticao na namere Pekinga. Stručnjaci su ubeđeni da se Kina u tome može zadržati samo ako shvati da će invaziju pratiti oštra reakcija, prekid diplomatskih i ekonomskih odnosa, a ne nekoliko rezolucija UN“, piše bečki list.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter