Izvor: HAPPY BSC
30.10.2022 u 19:46
0

„TEMA DANA“ na TV HAPPY „SAD su toliko ogromna ekonomska sila da politika američkog predsednika, i unutrašnja i spoljna, utiče na ceo svet!“

U emisiji „TEMA DANA“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o predstojećim izborima u SAD, 8. novembra na kojima će građani birati svoje predstavnike u Kongresu i jednoj trećini Senata.

Naši sagovornici o ovim temama bili su novinar Miroslav Stojanović i bivši diplomata Duško Lopandić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Miroslav Stojanović izjavio je da predstojeći izbori u SAD jesu dramatični, jer do sada nije bilo toliko podela u američkom društvu.

„Izbori jesu dramatični u tom smislu što sva istraživanja idu na ruku republikancima, ide im na ruku i ta tradicija. Ja koliko znam, samo Klinton i Džordž Buš mlađi su bili u mogućnosti da preskoče taj kritični trenutak međuizbora. Svi ostali predsednici su bili u situaciji da gube prevlast u jednom ili drugom domu, ili oba doma. Sada ta istraživanja daju neku vrstu šansi republikancima da u Predstavničkom domu dobiju neku većinu, tesna situacija je u Senatu, biće tu verovatno jedna ozbiljna bitka. Očigledno je da su se u ovom času, zbog te tesne situacije, demokrate organizovale da spreče taj juriš republikanaca koji bi otvorio mnoga pitanja i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici i verovatno malo zagorčao taj drugi deo mandata Bajdenu. Verovatno je situacija sada takva da će u poslednjim trenucima učiniti da se u tom finišu steknu pozitivni poeni koji bi išli na ruku demokratama. Inflacija koja je dosta bila dramatična, vi ste pomenuli, pojavljuju se neki znaci oporavka koji bi dobrodošli naravno demokratama, makar u tim poslednjim trenucima. Bajden i demokrate, što se spoljne politike priče, mogu da se pohvale mnogim zaista prodorima koje su napravili, posle recimo one haotične bežanije iz Avganistana. Amerika se vratila na velika vrata i u Evropu i kod njihovih važnih partnera, računajući sve čak do dalekog istoka, Australije i Novog Zelanda. Ta spoljnopolitička pozicija Bajdenu ide na ruku ali je unutrašnja politika dosta rovita, dosta dramatična, pogotovo u toj, tako dramatično podeljenoj Americi. Oni koji je poznaju ne pamte da je bila toliko nabijena negativnim elektricitetom da bi svaka neka varnica mogla čak i da izazove neku vrstu građanskog rata, o čemu Amerikanci pričaju. Recimo, da pomenem taj podatak, čak i pravosuđe se ustručava da zagrize u tu kiselu jabuku oko Donalda Trampa plašeći se da bi to moglo da izazove burna socijalna previranja i reagovanja. Taj blagi uspon dobro dođe Bajdenu. On je bio na neki način veoma ljut na Saudijsku Arabiju što nije prihvatila američku ideju da povećaju proizvodnju nafte, da su se na neki način više okrenuli Rusiji i smanjili proizvodnju, tako da je on morao iz tih rezervi da ubacuje ogromne količine nafte i benzina da bi cene, koje su bile veoma visoke, malo dempovao upravo pred izbore“, izjavio je Stojanović.

EMISIJA „TEMA DANA“ NA HEPI TELEVIZIJI: „Tramp nije započeo nijedan rat, on je završio sukob u Siriji, dao je pravu dijagnozu šta se dešava u AMERIČKOM društvu trenutno!

Duško Lopandić rekao je da smatra da su ekonomske teme, teme koje se tiču džepova glasača najbitnije za svake izbore.

„Ja mislim, u svim zemljama, posebno u Americi ekonomske teme, teme koje se tiču džepova glasača su najbitnije. Amerika, SAD, su toliko ogromna ekonomska sila da politika američkog predsednika, i unutrašnja i spoljna, utiče na ceo svet, na ekonomiju na planeti. Ono što je ustvari trend koji se zbivao, sa jedne strane koji je povoljan za aktuelnog predsednika, je da se sa jedne strane sa relativnim rastom i ogromnim sredstvima koja su ubačena iz budžeta američkog u privredu. Jedan od razloga inflacije je pregrejavanje ekonomije, zbog pandemije, a zatim možda i ovih izbora, energetske situacije… Ovaj plan koji Bajden sprovodi, plan finansiranja, ima jedan ogroman investicioni program za razvoj infrastrukture u Americi itd. To je delovalo na umereni porast zaposlenosti što je pomoglo narovno onome ko je na vlasti. Sa druge strane, inflacija koja pogađa sve i koja je visoka, praktično istorijska, 40 godina nisu bili ovakvi podaci. Sigurno da je ugrozio mogućnost da demokrate ostanu u kontroli u Kongresu. Videćemo. Vrlo je neizvesno, kao što čujemo iz raznih prognoza. kao što su bila i dva prethodna kruga predsedničkih izbora. Čini se da će i sada rezultati biti izuzetno tesni u pojedinjenim državama, možda će se do poslednjeg dana brojati glasovi, a to će naravno uticati na američku politiku jer Kongres ima izuzetnu moć“, izjavio je Lopandić.

Emisije „Tema dana“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Tema dana TV Happy

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter