Izvor: Happy BSC
09.06.2022 u 21:28
0

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY: „Čitava prljava igra se raskrinkava, Zelenski je dugo mogao da prodaje priču i svojoj i zapadnoj javnosti“!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o ratu u Ukrajini, 106. dana nakon početka ruske specijalne vojne operacije, kao i o najnovijim dešavanjima na terenu, početku bitke za Slavjansk i Lisičansk ali i o presudi dvojici Britanaca i jednom Marokancu na smrtne kazne zbog svog učešća u ovom sukobu

Naši sagovornici na ove teme bili su pukovnik Mirčeta Jokanović, pisac Aleksandar Šargić, politikolog Aleksandar Pavić i politički analitičar Siniša Ljepojević, a ekskluzivno, za TV HAPPY govorio je i Dejan Berić, snajperista koji se početkom 2014. godine pridružio snagama DNR u borbama protiv nacista iz Azova.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pukovnik Mirčeta Jokanović rekao je da onoga trenutka kada Rusi probiju najutvrđeniji deo, do reke Dnjepar sve im je ravno.

„Od početka rata se znalo da je najviše tih dobrovoljaca, koji su naknadno uključeni u ukrajinsku armiju, pominjao se broj od oko 30.000 do 40.000 njih, skoncentrisano na zauzimanje Donjecke i Luganske Narodne republike. Tu su oni najžilaviji bili skoncentrisani, i tu je najutvrđeniji deo. Tu postoji ogroman broj utvrđenih, već pripremljenih položaja, za odbranu i za napad. Tu je bio centar sovjetske industrije a SSSR se pripremao za nuklearni rat tako da postoji i veliki broj skloništa. Svaka zgrada je imala svoje nuklearno sklonište, tu su i utvrđenja, podzemni objekti pogodni za odbranu. U slučaju to da padne, prema Dnjepru se pruža jedna beskrajna pustinja, stepa, odnosno to nisu naseljena mesta i utvrđeni položaji već mogu biti samo na brzinu pripremljeni položaji. Ako taj utvrđeni deo padne u ruke ruske vojske ili milicije, tamo je sve otvoreni i očigledno je da hoće zbog premoći u naoružanju i obuci i svim ostalim karakteristikama i taktikama, ruska vojska tu ima prednost i ukrajinci nemaju šanse. Ruska vojska moći će da ide do Dnjepra i u tom delu Ukrajine, a sad da li će i kako će to ostaje da se vidi“, rekao je Jokanović.

Emisija „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY: „Srbiji ne odgovaraju pojedinačni uspesi Rusije, niti nam odgovara zamrznuti konflikt, odgovara nam SAMO JEDNO“!

Pisac Aleksandar Šargić naglasio je da ipak neće biti lako za rusku vojsku da probije utvrđenu odbranu Ukrajinaca.

„Severodonjeck je praktično slobodan, tu se bore za još jednu fabriku. Počele su bitke za Slavjansk i Lisičansk. Lisičansk je grad praktično vezan za Severodonjeck, kako ide ta urbanizacija gradova, oni su se praktično povezali. To su gradovi reda veličine 100.000 ljudi. Ja ne vidim toliko fundamentalnu priču oslobađanja Severodonjecka jer ovamo imate puno još gradova u samoj DNR pa onda, kad se prođu ti gradovi, kreće stepa o kojoj smo govorili. Tu imate Slavjansk, Kramatorsk, Adevku. Adevka je grad pored samog Donjecka gde se linija fronta praktično nije pomerila sve ovo vreme. Tu su najjača utvrđenja, tu tek slede žestoke borbe. Tu je prema priči i da je 60, 70, 80.000 ljudi. Ta utvrđenja su toliko jako napravljena da je to nešto praktično neviđeno“, smatra pisac.

On je naglasio da je po njemu najupečatljiviji događaj dana početak bitke za Slavjansk.

„Današnji dan, ja bih izdvojio, obeležio je početak bitke za Slavjansk. Taj napad ruske vojske ide sa severa, ne iz Severodonjecka što je istok, ne sa juga, iz Donjecka, nego ide sa severa iz pravca Harkovske oblasti, odakle su oni prodirali prethodna dva meseca“, dodao je Šargić.

Politikolog Aleksandar Pavić istakao je da Zapad gura Ukrajince u smrt i koristi ih kao topovsko meso, iako znaju da ne postoji šansa da iz sukoba izađu kao pobednici.

„Mi od početka rata u emisiji „Aktuelnosti“, ogromna većina stručnih komentatora i onih koji prate situaciju, bili su svesni i jasno su rekli da ukrajinska vojska protiv ruske vojske nema šansu nikakvu. To se sada jasno pokazuje. Ta zavesa dezinformacija iz zapadnih izvora daje ljudima utisak da je nešto neizvesno tu. To je jako važno prema ukrajinskoj javnosti jer oni treba da ostanu što duže u nadi da oni to mogu da preokrenu, što je potpuno nerealno. Jedno jako cinično korišćenje ljudi, njih desetine i stotine hiljada, koji su pretvoreni u topovsko meso Zapada. Oni su svesno poslati u smrt, u klanicu, protiv nuporedivo jačeg protivnika, koji ih melje sve ovo vreme. To nije bio ruski izbor, mi to moramo da kažemo. Rusi su se od početka strašno trudili da smanje broj žrtava, ne samo civilnih već i vojnih, međutim, sa zapada je bilo novo huškanje, stalno dopremanje naoružanja, zaoštravanje retorike iz zapadnih prestonica, sankcije prema Rusima… Zelenski je dugo mogao da prodaje priču i svojoj i zapadnoj javnosti, da je još samo malo potrebno pa da oni to preokrenu. Zelenski je do skoro govorio, a mislim da još uvek govori da će Ukrajina preokrenuti situaciju, i još uvek govori o povratku Krima. O tome se radi, a u stvari ljudi ginu svakog dana“, rekao je Pavić.

OSUĐENI NA SMRT! Najstroža kazna Vrhovnog suda DNR za Britance Pinera i Aslina i Marokanca Bragima, koji su ratovali na strani Ukrajine! (VIDEO)

On je dodao da je Rusija bila zainteresovan za mir, dok je sa druge strane Ukrajine već osam godina pripremana od strane NATO zemalja za rat.

„Setimo se, nedugo po pokretanju specijalne vojne operacije imali smo mirovne pregovore koje su Rusi shvatili ozbiljno, čak je i deo ukrajinske delegacije shvatio to ozbiljno i ti koji su svatili to ozbiljno oni su ubijeni. Ovoj drugoj strani, koja je nahuškala nesrećnike u ukrajinskoj vojsci, ona njih koristi na jedan tako zločinački način da ja to ne mogu da opišem i ne da im izlaz iz toga. Mi smo imali i ove naciste koji praktično služe kao neka vrsta SS divizija, ne dozvoljavaju vojnicima da se predaju, ne dozvoljavaju da se uvaži realna situacija na terenu… Zato mi imamo sve ovo. U Donbasu osam godina se radilo na utvrđivanju položaja, osam godina je NATO spremao Ukrajinu za rat protiv Rusije, zato to sve ide polako. Rusi su pokušali da štede i civile, njihove vojnike i svoje vojnike, da su ratovali kao Amerikanci već bi oni došli do Kijeva ali bi sve bilo razoreno“, rekao je politikolog.

Politički analitičar Siniša Ljepojević govorio je o tome kakva prava imaju strani plaćenici kada budu zarobljeni.

„Plaćenici generalno su izvan zakona, zbog toga Zapad i koristi plaćenike. Za njih ne važe zakoni poput konvencije o ratovanju, pravila ratovanja…  Za njih to uopšte ne važi. Prema tome, kad oni dođu u sukob sa zakonom u ne određenoj teritoriji onda ta zemlja postupa prema svojim zakonima. U ovom slučaju smo sada videli da su to DNR i LNR, da su oni prema svojim zakonima kaznili ove ljude, ali oni su kažnjeni za konkretne zločine, oni nisu kažnjeni zbog toga što su plaćenici. Oni su kažnjeni za konkretne zločine, koje su radili, kao što ubijete čoveka na ulici pa za to morate da odgovarate. Ovo je prva presuda, biće verovatno i žalba. Vrlo je važno šta će biti kasnije. Ni jedan plaćenik ne dolazi tako što spakuje torbu i ide tamo, neko ga je poslao. To će biti vrlo interesantno, da u toj istrazi koja je sprovedena, kada se okrije ko je njih poslao i kojim kanalima su oni došli. Ovo su krajnje nelogične stvari. Imate radikalnog islamistu koji je došao zbog verskih razloga, ne znajući da su i Ukrajinci hrišćani, i ovi britanski plaćenici, jedan je Škot po imenu očigledno, ali je važno ko ih je poslao i kako su došli. Ja mislim da niko od njih nije čuo za Ukrajinu pre nego što ih je neko poslao tamo jer to je polusvet. Tako da polako se čitava prljava igra raskrinkava, ja verujem da već postojećim diplomatskim kanalima veliki pritisak se vrši na Moskvu da ne otkriva sve detalje. Ovo je jedna dosta neobična situacija jer plaćenici u ovim zapadnim avanturama poput Avganistana i Iraka nisu suđeni pa je čitava ta mreža je ostala daleko od očiju javnosti i od bilo kakvog zakonodavstva“, rekao je Ljepojević.

SRPSKI SNAJPERISTA IZ UKRAJINE O istini sa fronta, stranom oružju i greškama ruske vojske Dejan Berić, EKSKLUZIVNO ZA „AKTUELNOSTI“!

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter