Izvor: euronews.com/my-europe
06.09.2023 u 11:22
1

UHAPŠEN JE KAO ŠPIJUN U IRANU: Potvrđeno Šveđanin koji je u zatvoru u Iranu diplomata Evropske unije

Nećemo stati“ dok Johan Floderus ne bude oslobođen, rekao je u utorak Žozep Borel, potvrđujući identitet švedskog državljanina koji je zatvoren u Iranu. Ovaj 33-godišnji državljanin Švedske zaposlen je u institucijama Evropske unije, rekao je šef spoljne politike Unije.

GRČKA OD POŽARA DO POPLAVA: Potop došao nakon ekstremnih vrućina i požara, poginulo najmanje sedmoro!(VIDEO)

Johana Floderusa su iranske vlasti pritvorile u aprilu 2022. i on je zadržan više od 500 dana u zatvoru Evin, u Teheranu. Detalje slučaja je u ponedeljak ujutro prvi otkrio Njujork tajms, koji je izvestio da je Floderus bio član Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), diplomatske službe EU.

U svojoj prvobitnoj reakciji, Evropska komisija je odbila da identifikuje osobu, jednostavno navodeći da se radi o švedskom državljaninu kojeg je iranska vlada koristila kao „piona iz političkih razloga“.

Ali u utorak je Žozep Borel, koji nadgleda EEAS, govorio u zapisniku i potvrdio informacije koje su objavile novine, rekavši da je Floderus „nezakonito pritvoren“.

„Želim da istaknem da, ja lično, sav moj tim, na svim nivoima, evropske institucije u bliskoj saradnji sa švedskim vlastima, koje imaju prvu odgovornost za konzularnu zaštitu, i sa njegovom porodicom, guraju iranske vlasti da oslobode njega“, rekao je Borel novinaru dok je prisustvovao ministarskom sastanku u Kadizu u Španiji.

„Svaki put kada smo imali diplomatski sastanak, na svim nivoima, stavljali smo to pitanje na sto. Neumorno smo radili na slobodi gospodina Floderusa. I nastavićemo to da radimo u bliskom kontaktu sa porodicom, poštujući njihovu će, a sigurno i sa švedskom vladom“.

„Ovo je mnogo u našoj agendi, u našem srcu, i nećemo stati dok Floderus (ne) bude oslobođen“, dodao je on.

Prema pisanju Njujork tajmsa, Floderus je ranije posetio Iran u svojstvu zvaničnika EU, ali je bio na privatnom turističkom putovanju sa prijateljima na dan kada je priveden. Floderus je tada optužen za „špijunažu“, optužbu koju su ljudi upoznati sa Šveđaninom oštro negirali.

U izjavi za novine, porodica je rekla: „Mi, Johanova porodica, duboko smo zabrinuti i u očaju. Johan je iznenada i bez razloga lišen slobode na putovanju na odmor i nalazi se u iranskom zatvoru više od 500 dana. .“

Izveštaj „Njujork tajmsa“ prati niz epizoda u kojima je Iran zatvorio dvojne državljane na osnovu široko osporenih krivičnih optužbi i pristao da ih pusti na slobodu tek nakon što dobije određene ustupke od zapadnih vlada.

Krajem maja, Olivije Vandekastil, belgijski humanitarni radnik koji je osuđen na 40 godina zatvora u Teheranu, pušten je na slobodu u okviru razmene zatvorenika između Belgije i Irana. Ujedinjene nacije su opisale Vandekastilov pritvor i tretman kao „flagrantno kršenje međunarodnog prava“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “UHAPŠEN JE KAO ŠPIJUN U IRANU: Potvrđeno Šveđanin koji je u zatvoru u Iranu diplomata Evropske unije”

  1. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter