Izvor: happy/bsc
06.09.2023 u 10:49
0

GRČKA OD POŽARA DO POPLAVA: Potop došao nakon ekstremnih vrućina i požara, poginulo najmanje sedmoro!(VIDEO)

Nakon najvećeg požara u EU u ovom veku, Grčku su preplavile ogromne kiše. Turisti su zarobljeni i vrši se evakuacija stanovništva. Najmanje sedam osoba je poginulo nakon što su jake kiše izazvale poplave u Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj. Potop dolazi nakon ekstremne vrućine tokom leta.

Leto u Grčkoj obeleženo smrtonosnim grčevima šumskih požara uronilo je u intenzivno vlažnu nedelju koja je već bacila više od 500 milimetara kiše na delove centralne Grčke. Kiše pokreće sistem niskog pritiska višeg nivoa, nazvan Danijel, koji može preći u „medikane“ ili mediteranski tropski ciklon. Medikani su cikloni koji se razvijaju nad Sredozemnim morem tokom toplijih meseci, obično kasno leto i jesen. Često uspevaju da preuzmu neke od obeležja tropskog ciklona uprkos maloj veličini Mediterana i lokaciji na srednjoj geografskoj širini.

 

Kiše na jugozapadu donele su iznenadne poplave u delovima Španije u nedelju i ponedeljak, sa najmanje tri smrtna slučaja u regionu oko Toleda, navodi Rojters. Kako se sedmica odvija, ovaj gornji minimum će se verovatno zaplesti sa ostacima uragana Frenklin. U međuvremenu, prijavljene su velike poplave sa gornjim jugoistokom u crnomorskim gradovima Samsunu, Turska, i Carevu u Bugarskoj.

Najmanje sedam ljudi je poginulo nakon obilnih kiša koje su izazvale velike poplave u centralnoj Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj. Grčka vatrogasna služba saopštila je da je jedan muškarac poginuo u blizini centralnog grada Volosa, koji je posebno teško pogođen kišama. Obližnje planinsko selo Pelion i ostrvo Skijatos takođe su teško pogođeni.

U Volosu je palo oko 200 milimetara (oko osam inča) kiše, dok je u susednoj Zagori oko 600 milimetara kiše, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. „Količina vode koja je pala za 24 sata ista je kao i uobičajene padavine za celu jesen“, rekao je meteorolog Panajotis Đanopulos za javni servis ERT.


Šteta od nevremena tek treba da se u potpunosti proceni. Portparol vlade Janis Artopios rekao je za ERT da je poplavljen podrum bolnice Volos. Vatrogasci su „u procesu ispumpavanja vode“, rekao je on u utorak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter