Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
01.07.2023 u 15:22
1

RUSKA MOĆ DOMINIRA: VKS na svoj najopasniji bombarder Tu-95MSM dodale još po dva nosača projektila

Stručnjaci ističu da je ovo jedna od retkih modernizacija ovog bombardera, pre svega što se tiče spoljne nosivosti. Najverovatnije je, kažu stručnjaci, rat u Ukrajini razlog zašto se Ministarstvo odbrane odlučilo na takvu modernizaciju.

Vazdušno-kosmičke snage [VKS] Ruske Federacije započele su modernizaciju strateškog bombardera Tu-95, verzija MSM. Ruski mediji javljaju da se modernizacija radi o povećanju borbene sposobnosti bombardera. Reč je o integraciji četiri dodatna podkrilna pilona za nošenje krstarećih projektila.

RUSI NADOGRAĐUJU SVOJU ZVER: BOMBARDER TU-95 nosiće još 4 RAKETE, ukupno 8 H-101/102

Ranije su ovi bombarderi mogli da nose ukupno 4 krstareće rakete H-101 ili H-102. Ove rakete mogu biti opremljene konvencionalnom bojevom glavom ili nuklearnom. Nakon nadogradnje, Tu-95MSM će moći da nosi dve dodatne rakete ispod svakog svog krila. To je osam projektila ovog modela.

Bombarder Tu-95MSM sa novim oružjem, elektronikom i motorima

Dok je Rusija rasporedila svoj strateški bombarder Tu-95 u udarima po Ukrajini konvencionalnim projektilima, visoko modifikovana varijanta strateškog bombardera Tu-95 početkom godine je izvršila drugi probni let.

Saopštenje za štampu koje je objavila United Aircraft Corporation (UAC) 16. januara otkrilo je da je strateški raketni nosač Tu-95MSM izveo novi probni let. UAC je tvrdio da su tokom leta ispunjeni svi utvrđeni parametri i da su pregledani poboljšani sistemi aviona

„U okviru programa testiranja, izvršen je još jedan let duboko modernizovanog nosača rakete Tu-95MSM. Tokom leta izvršene su neophodne provere sistema i opreme“, navodi se u saopštenju UAC. Radove na Tu-95MSM zajednički izvode stručnjaci iz Tupoljeva i Berijeva.

Tu-95MSM je prototip strateškog nosača raketa, visoko modifikovana varijanta Tu-95MS koja će značajno povećati efikasnost i pouzdanost bombardera. Tu-95MS je trenutno u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i čini oslonac ruske flote bombardera

Osnovni model Tu-95 je prvi put poleteo 1952. godine i uveden je u službu sovjetskog ratnog vazduhoplovstva 1956. Originalni modeli Tu-95 su postepeno modifikovani tokom vremena. Tu-95MS je široko raspoređen u specijalnim vojnim operacijama Rusije, redovno nanoseći udare krstarećim raketama dugog dometa na infrastrukturu i vojne objekte u Ukrajini.

Letni test varijante Tu-95MSM dolazi u trenutku kada je Rusija intenzivirala svoj napad na Ukrajinu dok je istovremeno jačala svoju vojnu snagu. Na primer, očekuje se da će VKS dobiti nekoliko novih aviona i pomoćnih sistema u tekućoj godini.

Tu-95MSM je strateški bombarder sa četiri turboelisna motora Kuznjecov NK-12MPM proizvođača Tupoljev. Novi nadograđeni Tu-95MSM je takođe opremljen savremenim radarskim, navigacionim sistemom i odbrambenim kompleksom. Dizajneri su navodno razvili pogonski zupčanik za strateški bombarder koji generiše više obrtnog momenta bez povećane težine. Veruje se da proširuje domet strateškog bombardera i smanjuju vibracije motora na pola.

Prvi let bombardera obavljen je u avgustu 2020. godine. Prema prethodnim izveštajima, unapređeni avion uključuje radar sa faznom rešetkom Novela-NV1.021, novi sistem za kontrolu leta i prikaz informacija i odbrambeni kompleks Meteor-NM2, sposoban da ometa protivničke zemaljske i avionske radare.

U poređenju sa varijantom aviona Tu-95MS, unapređena varijanta Tu-95MSM navodno je sposobna da nosi osam do deset više projektila pod svojim ojačanim krilima.

Jedan bombarder Tu-95 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) pretrpeo je značajnu štetu kada je 5. decembra ukrajina dronovima napala bazu Engels u kojoj se nalazi. Letelica je tada premeštena na istok.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “RUSKA MOĆ DOMINIRA: VKS na svoj najopasniji bombarder Tu-95MSM dodale još po dva nosača projektila”

  1. Veličati agresora znači veličati nasilje. Vojnoj nadmoći agresora, kakva je Rusija sa Putinom na čelu, može da se divi samo krajnje udvorička tv kakva je tv „Hepi“.

    0
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter