Izvor: BSC Happy
29.06.2023 u 10:00
0

DAČIĆ ZA HAPPY TV: „Ja sam ovde rođen, gde si ti rođen?“ – kako je šef srpske diplomatije odgovorio na provokacije ALBANCA u PRIZRENU

Gost najgledanijeg jutra u Srbiji je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić je govorio o papiru koji je „žuti karton“ Prištini iz međunarodne zajednice

– To je jedan papir koji treba da cirkuliše vezano za Prištinu. To je već objavljivano. Kurti kaže on se osokolio, u suštini njega mnogo i ne pogađa, ide logikom suprotstavljanja nepravednim zahtevima i pritiscima. Lajčak je pričao… oni kažu mi nismio zadovoljni kako se Pirština odnosi. Oni kažu mi nismo zadovoljni. Ispada da je mnogo važno šta oni u Prištini misle. Pušta (Kurti) tekstove kako je on prvi posle Envera Hodež rekao „ne“ Americi. Borelj je pripremio jedno pismo koje bi distribuirao svim državama članicama i tu bi bile mere koje bi mogle da uslede protiv Prištine, ako ne ispune. Sada su Prištini postavljeni zahtevi, da ukoliko se nešto ne ispuni, biće mere. Nisam imao prilike da sarađujem sa njima. Kada sam ja učestovao, bila je neka druga struktura – kaže on.

Ministar je rekao kako su pregovori uvek bili teški, ali su sa Kurtijem oni su dobili sasvim novu dimenziju

– Nije bilo lakše pregovarati sa Tačijem i Haradinajem. Nisu bili laki razgovori, ali reči koje su se tu upotrebaljavale, one su se prilagodile novonastaloj situaciji. Ovde kao da nema vremenske kategorije kada razgovarate sa njima. U Podgorici Osmani je posle prve rečenice prešla u napad na Srbiju, oni se svi gledaju, gledaju u zemlju, vidi se da im nije prijatno. Oni ne napadaju samo Srbiju, nego i Evropsku Uniju. Za njih je problem u tome što mi koristimo argumente koji su neoborivi. Imate situaciju da sa njima nešto polemišete, nešto što je potpisano pre 10 godina. Ovakav pristup je EU trebalo da ima mnogo ranije prema Prištini. To još nisu sankcije, to je najava šta će se desiti – ističe šeš srpske diplomatije.

Eskalacija i deeskalacija udaljavaju nas od normalizacije

– Napravi se problem, ekskalacija, što gore to bolje. Onda se svi bave deskalacijom. Tu se traži da eto i Srbija nešto uradi. Mi nismo ništa pokrenuli pa da ukidamo. Onda idemo iz eskalacije u esklalaciju. Od Srba se traži da učestvujemo na sledećim izborima. On u svom ludilu smatra da mu je sve dozvoljeno. Ne razumeju da postoje neke granice kada će neko jednostavno da lupi rukom o sto i kaže ne može tako. Ne pričam o Srbiji, nego o međunarodnoj zajednici. Ovo nas je vratilo ko zna koliko godina unazad – istakao je Dačić.

On je govorio i o pretresu sina predsednika Vučića

– Ovo je primer nemoći, na šta su oni spali, da zabranjuju posete srpskih zvaničnika, patrijarha. Sad su mu dozvolili, prošli put su mu zabranili. Jedno takvo maltretrianje sina predsednika. Oni se još ponose time, da je to bog zna kakav potez. Kad sam bio premijer, onda su mi zabranili ulaz na Kosovu. Onda sam zvao Ketrin Ešton, ako ja ne mogu da uđem na Kosovu, neću više nikad doći u Brisel. Lako je ići na sever Kosova. Ako idete u Gračanicu, ne možete da zaobiđete mesta koja su isključivo albanska. Bile su demonstracije kada sam ja išao. Jedan Albanac mi je tada u Prizrenu dobacio: „Dačiću nije tebi ovde mesto“, a ja sam odgovorio: „Meni nije mesto? Ja sam ovde rođen, gde si ti rođen?“ – rekao je ministar Dačić tokom gostovanja na našoj televiziji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter