Izvor: Telegraf
24.04.2022 u 14:23
0

OPASNOST VREBA! ŠAKALI U OKOLINI BEOGRADA HARAJU! Oni se obično kreću čoporativno, ali se kreću i u paru!

U Pančevačkom ritu ljudi tokom sumraka čuju uznemirujuće zavijanje, jer se u ovom kraju mogu sresti šakali. Takođe, građani beogradskih naselja, poput Kaluđerice i Mirijeva nisu pošteđeni urlikanja ovih divljih životinja.

Oni su postali inverzivna vrsta, imaju od deset do petnaest kilograma, zdepasti su i hrane se sitnom divljači. Pre oko dvadeset godina su se spustili sa Karpata i migrirali su ovde.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Iz Eko-Pančevačkog rita kažu da šakali ne ugrožavaju običnog čoveka i da oni beže od ljudi, ali građani se boje jer oni zavijaju i ispuštaju uznemirujuće zvuke.

– Oni puštaju stravične i uznemirujuće zvukove. Obično to rade u sumrak, dakle u periodu između dana i noći. Oni se na taj način dozivaju. U takvim trenucima čovek ne može da bude ravnodušan prema njima – kažu iz ovog udruženja.

Oni tvrde da šakali vrlo često napadaju mladunce, poput mladunaca zeca i fazana kao i ostalu nejač. Oni su lešinari jer jedu razne lešine.

– Ne upadaju u obodne farme van naselja gde su životinje i stoka, već napadaju mladunce, poput mladunaca zeca i fazana, kao i ostalu nejač – objašnjavaju iz Eko-Pančevačkog rita i dodaju:

NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK Evo kako je obeležen Uskrs na Kosovu i Metohiji

– Jednom poljoprivredniku je prošle godine upalo desetak šakala, danima su mu jeli kukuruz šećerac i naneli su mu veliku štetu. Taj kukuruz ima mleka i valjda ih to privlači da jedu.

Zabeležen je slučaj jednog šakala koji je pretrčavao Zrenjaninski put kod skretanja za Kotež kada ga je auto udario i ubio.

Kako kažu iz udruženja, šakali se obično kreću čoporativno, ali se kreću i u paru. Ukoliko se kreću čoporativno napadaju divljač jer su dobro organizovani.

Lovačko udruženje „Beograd“: Po planu odstrelimo 160 šakala godišnje

– Svako lovačko udruženje ima određeni broj šakala koje trebaju da odstrele. Mi po planu odstrelimo sto šezdeset šakala u toku godine, takođe pored njih odstrelimo i sto lisica. Organizujemo pojedinačni i grupni lov.

Pojedinačni lov se sprovodi od februara do marta, a grupni lov u februaru – kaže za naš portal Milan Kuzmanović upravnik lovačkog udruženja „Beograd“.

On tvrdi da građani Kaluđerice i Mirijeva čuju zvuke šakala jer se naselja sve više i više šire i spuštaju u dubinu lovišta gde oni žive i gde se kreću.

Takođe, kaže da njegovo lovačko udruženje ima hranilišta i za sitnu i za krupnu divljač i da su ona otvorena, a samim tim i pristupačna šakalima:

– Imamo hranilišta za fazane i postoje konkretni slučajevi kada su šakali upali na ta hranilišta i zaklali fazane.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter